Mästerlig uppvisning av Charlotte Kalla i SM

SPORTBLADET

Åsarna

Sveriges nya skiddrottning Charlotte Kalla motsvarade alla förväntningar när SM på 10 km fritt avgjordes i Åsarna.

- Ett grymt starkt lopp!

Så kort och koncist betygsatte den svenske landslagstränaren Inge Bråten 19-åringens guldlopp.

Foto: Sven Nackstrand/Scanpix
Charlotte Kalla imponerade i SM-spåren. Bilden är från Kallas genombrott i världscupen i november.

Charlotte Kalla från IFK Tärendö i Norrbotten öppnade hårdast av alla på de tuffa banorna i Åsarna. Redan vid den första tidskontrollen efter tre kilometers åkning hade hon ryck till sig en ledning med tolv sekunder. I mål var segermarginalen till tvåan Anna-Karin Strömstedt, Vansbro 32,9 sekunder.

- Det var ingen överraskning att Charlotte skulle slå till i dag. Hon har åkt så starkt under hela vintern och i världscuploppet i Gällivare visade hon att det räcker långt internationellt också, konstaterade Inge Bråten.

Skön känsla

Charlotte själv kände vissa likheter mellan guldloppet i SM och den fina prestationen i Gällivare som gav henne en sjunde plats i världscuploppet i november.

- Det är en härlig känsla i kroppen, det liksom pirrar. Och det går så bra att åka, man behöver inte kämpa fram varje stavtag och skidorna flyter på så bra, säger Charlotte Kalla som nära nog dansade fram längs de tuffa spåren i Åsarna när hon körde hem sin första guldmedalj i senior-SM. JSM-guld finns det gott om hemma i prisskåpet.

Det är ingen tvekan om att Inge Bråten skulle vilja matcha sitt starkaste damess i varje världscuptävling. Men när landslagskompisarna plågade sig igenom tuffa Tour de ski i världscupen valde Charlotte Kalla ett annat upplägg.

- Junior-VM i Italien om tre veckor är mitt stora mål den här vintern, därför valde jag att träna på hemmaplan och åka några lopp hemma i Gällivare. Så här långt har det fungerat perfekt och segern i SM stärker självförtroendet inför JVM-starten, säger Charlotte Kalla, som har chansen att ta sitt andra SM-guld redan på söndag.

Tuffare kamp i sprint

- Då handlar det om sprint - och det blir säkert mycket tuffare, för det finns flera tjejer som är riktigt vassa sprintåkare, säger hon, som sin vana trogen kommer att satsa allt i guldjakten.

I skuggan av den nya svenska skiddrottningens uppvisning bjöds publiken i Åsarna på en rafflande sekundstrid om silvret.

- Jag hörde att jag låg två sekunder för Anna-Karin när upploppet började, jag satsade verkligen allt i den långa stigningen mot mål. Men det hjälpte ändå inte, konstaterade Sollefteås Britta Norgren, som fick se sig slagen av Anna-Karin Strömstedt, Vansbro med 0,3 sekunder.

- Otroligt roligt att få vinna en så tuff duell, sade Anna-Karin som åkte jämt och stabilt och hade en hel del krafter kvar till den stenhårda upploppet.

- Jag kände mig rätt sliten efter urladdningen i Tour de ski, men under de senaste dagarna har kroppen känts lite lättare och i dag flöt det på rätt bra, sade Anna-Karin Strömstedt mycket nöjd med sin silvermedalj.

- Anna-Karin och Britta har åkt riktigt bra i dag - det visar distansen till åkarna bakom dem i resultatlistan. Charlotte har verkligen gjort ett guldlopp som är värdigt en mästarinna, berömde Inge Bråten.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM