KRIG 1: Anna Carin "AK5" Olofsson vs. Tyska Skidskyttearmén

SPORTBLADET

Anna Carin Olofsson vill vinna VM-guld och totala världscupen.

Då måste hon först besegra den tyska armén.

– De är så många som är starka, säger Aco.

Tyskland är skidskyttets ”hemland”.

Det är därifrån pengarna pumpas in i världscupcirkusen via tv-bolagen, det är bara där det körs två världscuptävlingar (i klassiska Ruhpolding och Oberhof) och det är, förstås, Tyskland som dominerar i spåren.

Fotbollen är störst i Tyskland men det kan nämnas att i fjol, när tyskarna tog brons i hemma-VM och Miroslav Klose vann skytteligan, var det två skidskyttar som utsågs till Årets idrottare.

– De är så många som är starka, säger Olofsson.

På frågan vem hon tror blir farligast i år svarar hon:

– Andrea Henkel verkar ju stark i år också?… och Martina Glagow har visat tidigare år att hon är duktig?…?och Kati Wilhelm får man inte heller glömma? …?och Magdalena Neuner, om hon börjar skjuta bättre så åker hon redan grymt bra.

Nämner inte Denkinger

Och då nämner Aco inte ens Simon Denkinger som ligger tvåa i totalen.

Olofsson är den enda som kunnat utmana tyskorna de senaste åren i världscupen. I år hoppas hon besegra dem alla. Målet är att vinna totalen och ta ett individuellt VM-guld.

I helgen står slagen i sprint och jaktstart i Hochfilzen.

Och Aco har lyckats förr i den österrikiska alporten. Det var här hon slog igenom med VM-silvret i mars 2005 och här har hon tagit ytterligare två världscuptitlar sedan dess.

– Det är ett av mina favoritställen, tillsammans med Antholz och Pokljuka. Jag trivs här, det är fint. Banorna passar mig. Det är fina åkbackar hela vägen som jag tycker om, inte så branta och knixiga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte