Musse tog silver på terräng-EM

SPORTBLADET

”Det var bara att springa ikapp”

Med ett varv kvar på terräng-EM-loppet var Mustafa Mohamed snubblande nära att missa medalj.

Men trots ett fall repade sig 27-åringen och kunde till slut knipa silvret.

– Det var bara att springa ikapp, konstaterar han lugnt.

Foto: Mustafa Mohamed.

Stora delar av Europaeliten var på plats när terräng-EM, ett lopp på gräs över 10,2 kilometer, avgjordes i spanska Toro. För första gången hade Mustafa Mohamed varit med i segerdiskussionerna på förhand och mycket riktigt var han också med i täten under större delen av loppet.

– Det gick ganska långsamt tills det var två varv kvar. Då ryckte jag och en spanjor och med ett varv kvar var vi tre där framme i täten, berättar Mustafa Mohamed över telefon till TT.

Då hände det som inte fick hända. Över ett av de sista hindren fick Mohamed inte upp foten ordentligt, utan slog i och ramlade.

Svårrankad medalj

Ett fall i ett sådant skede av ett EM-lopp kan vara förödande, men inte för Mustafa Mohamed. Han hämtade sig snabbt och sprang ikapp den ledarduon.

– Jag föll på den sidan där det var motvind, så det gick inte så snabbt, därför kunde jag komma ikapp.

Väl i täten ökade Mustafa Mohamed takten och försökte sig på ett segerryck. Bara ukrainaren Serhij Lebid förmådde att svara och han visade sig snart vara alltför stark.

Mustafa Mohamed fick nöja sig med en silvermedalj.

Trots fallet och de jagande konkurrenterna behövde han dock aldrig oroa sig för att bli omsprungen själv.

TT: Hur rankar du denna insats?

– Det är svårt att jämföra. Men det är första gången jag gått för seger i ett sådant här lopp. Och det känns som att detta är resultatet av det steg jag tog i somras.

Sjöqvist överraskade

Mustafa Mohamed var inte det enda svenska glädjeämnet i Toro på söndagen. In på en fjärde plats sprang nämligen Erik Sjöqvist. Enhörnalöparen var bara två sekunder från en pallplats och fyra sekunder från att bli bäste svensk på Mustafa Mohameds bekostnad.

Friidrottsförbundets ledare Ulf Friberg imponerades av Sjöqvists insats.

– En fantastisk prestation, säger han. I loppet slår Erik flera meriterade löpare. Detta var nog hans stora genombrott – det är inte dåligt vid 35 års ålder.

Daniel Persson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott