Lorena Ochoas par höll liv i tävlingen

SPORTBLADET

St Andrews

Damgolfens världsetta Lorena Ochoa visade sig från en mänskligare sida under den andra ronden i British open.

Men trots en parrond på 73 slag behöll hon sin ledning halvvägs in i årets sista dammajor.

Det tätnade i tätledet under fredagens andrarond. Mycket beroende på att Lorena Ochoa inte förmådde nå röda siffror igen. Med 73 slag var hon sex sämre än då hon levererade inledningsknocken på 66 slag.

Bland annat kostade hon på sig en bogey, dagens andra, på sista hålet, ett av banans lättaste.

- Men det var en bra dag, hävdade hon. Det var svåra förhållanden, även om jag trodde att det skulle bli ännu värre väder.

Regnet uteblev och blåsten var bara stundtals besvärlig för de som gick ut sent på andra rundan.

Veteraner bra med

Det tog även veteranerna Catriona Matthew och Julie Inkster vara på. Med fem under par var de bäst på andra ronden. Skotskan Matthew kan Old Course bättre än de allra flesta kollegor och 68:an skjutsade henne till delad andraplats med amerikanskan Wendy Ward, bara ett slag bakom Ochoa. Inkster är ändå bara på par totalt. Ett slag efter dem låg en handfull spelare, bland andra Annika Sörenstam.

Matthew fyller snart 38 och har inget emot att bära det skotska favorittrycket i St Andrews.

- Det är skönt med sådan här support, det är inte som när man spelar i USA, sade 36-rankade Matthew som kryddade en bogeyfri rond med fem birdies.

- Jag fick en bra start, undvek bunkrar, puttade bra och missade på rätt ställen. Och vädret blev inte alls så dåligt som det hade sagts.

Det återhållsamma vädret hindrade inte att Old Course skördade många offer när kvalgränsen drogs. Bara 13 av 150 startande var under par efter de två första ronderna. Namn som Morgan Pressel (+10), Laura Davies (+6), Michelle Wie (+7) fick hoppa av damernas första besök på den anrika banan redan halvvägs.

Friberg klarade cutten

Bland namnkunniga svenskor som försvann var Lotta Neumann (+10), Carin Koch (+)- och Solheim cup-kaptenen Helen Alfredsson (+8).

Men flera svenskor överraskade också. Förstarondsskrällen Louise Friberg (145), Linda Wessberg (147) och amatören Anna Nordqvist (151) får spela alla fyra ronderna.

- Nu får jag köpa ny flygbiljett hem. Jag hade gärna gått på par i dag, men det var grymt blåsigt så jag är nöjd ändå, sade Louise Friberg efter sin 76-rond.

- Det blev konstiga lägen idag, men den här vinden är väl normal här, sade Linda Wessberg som är den enda svenska som har vunnit en tourtävling i år och knackar på dörren till en Solheim cup-plats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf