Kriget har bara börjat

SPORTBLADET

Anna Andersson: Bråket mellan Alonso och Hamilton har bara en vinnare – Räikkönen

1 av 2 | Foto: BRITT I TOPP Hamilton vann i Ungern i går, följd av Ferraris Kimi Räikkönen. Den ende som vinner på bråket mellan de båda McLarenförarna. Om Hamilton och Alonso pressar varandra av banan har finländaren chansen att gå om i VM. Foto: AFP

Det är internt krig hos McLaren-Mercedes.

Det finns bara en möjlig vinnare – Kimi Räikkönen.

Fernando Alonso hindrade sin stallkompis under kvalet för att skaffa sig en bättre utgångsposition. Vågat av honom med tanke på att det var en liknande manöver från Michael Schumacher som gav honom greppet om VM i fjol.

Den gången parkerade tysken under kvalet till Monacos GP och straffet blev sista startposition.

Fernando Alonso däremot flyttades tillbaka fem placeringar och istället för att han gick om Lewis Hamilton i VM-tabellen tappade han ytterligare fem poäng.

Spänningen mellan de båda förarna har aldrig varit större och Lewis Hamilton visade, när han ignorerade Ron Dennis order om att släppa förbi Fernando Alonso under kvalet, att han inte kliver undan en millimeter till.

Alonso trivs inte i stallet

Fernando Alonso å andra sidan har vid flera tillfällen påpekat att han inte riktigt trivs i stallet och att han inte får den behandling han förtjänar – läs att han inte är den självklare ettan.

Han har vunnit VM två år i rad och hade förväntat sig att få hjälp till den tredje titeln. Han hade inte räknat med att en nykomling skulle ställa till problem.

Framförallt inte i det egna teamet.

Konkurrens kan vara sunt

McLarens Ron Dennis och Mercedes Norbert Haug försöker parera de båda hetlevrade förarna och samtidigt hålla en snygg fasad utåt.

De vägrar konsekvent att utse en etta och en tvåa. I stället kör båda förarna mot varandra och det kan göra McLaren till den stora förloraren.

Konkurrens är sunt, men inte när den övergår från att vara en sporre till att bli en besatthet och det tenderar den att bli i det här fallet.

Förarna pratar inte längre med varandra, de fick hindras från att råka i slagsmål efter kvalet i Ungern och efter loppet i går dök det upp en del smutskastning i intervjuerna. När dessutom Norbert Haug i direktsänd tv sa att han hoppades att de inte skulle skada bilarna så är det omöjligt att misstolka situationen.

Stjärnornas krig är på väg att urarta när det återstår sex tävlingar av säsongen. De tre veckor som återstår fram till Turkiets GP lär inte vara tillräckligt för att lugna ner några känslor. I stället kan det bli precis tvärt om.

Hos McLaren finns det i det fallet bara förlorare, kampen mellan Hamilton och Alonso kan mycket väl bli så het att de pressar varandra av banan. Då finns det bara en vinnare.

Ferraris Kimi Räikkönen – om han klarar av att behålla kylan.

Kimi Räikkönen var tvåa i Budapest, efter Lewis Hamilton. Fernando Alonso var fyra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport