”Målet verkar vara krascher”

SPORTBLADET

Fredriksson sågar nya upplägget efter våldsam final

1 av 2 | Foto: Parodi Med sex åkare istället för fyra i sprintfinalerna är det upplagt för kaos. I gårdagens final i München försvann tre av förhandsfavoriterna i en krasch – däribland Thobias Fredriksson. ”Skaderisken ökar och det är inte säkert att den bästa åkaren vinner när det är så här chansartat”, säger Fredriksson.

Sprintfinalen slutade med kaos.

Nu varnar Thobias Fredriksson för åkarnas säkerhet.

– Målet för Fis verkar vara att det ska bli fler våldsamma krascher, säger sprintstjärnan.

Efter en tung inledning på säsongen var fjärdeplatsen i München ett rejält steg i rätt riktning för Thobias Fredriksson.

Ändå var han besviken.

I en trång situation efter bara några hundra meter krokade Petter Northug och Öystein Pettersen i hop och föll. Sekunden senare körde Thobias in i de bägge norrmännen.

Sex istället för fyra

Därmed var tre av förhandsfavoriterna borta.

– Jag var helt chanslös att parera. Jäkligt synd att det hände, det ödelägger hela finalen, säger Thobias, som kom i mål drygt 20 sekunder efter segraren, schweizaren Christoph Eigenmann.

Inför säsongen bestämde Internationella Skidförbundet (Fis) att sprintfinalerna i världscupen skulle bestå av sex åkare i stället för fyra.

”För överlägsna...”

Ett beslut som Thobias Fredriksson dömer ut:

– Fis tycker väl att vi och norrmännen har varit för överlägsna och vill få till en förändring.

– Ingen åkare som jag har pratat med tycker att det här upplägget är bra. Skaderisken ökar och det är inte säkert att den bästa åkaren vinner när det är så här chansartat.

Palander kritisk

Förre landslagschefen Jan Palander, som sitter med i Fis världscupkommitté, är också kritisk:

– Vi var inte eniga i kommittén när beslutet fattades. Från svenskt håll har vi hela tiden tyckt att det blir mer rättvist med fyra åkare i finalen.

– Tävlingen i München är ett tydligt exempel på det, säger Palander, som utesluter att reglerna kommer att ändras under säsongen.

– Men det kommer att bli en ordentlig utvärdering efter säsongen.

Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM