”Den var uppgjord”

SPORTBLADET

Exklusivt – Per Fosshaug erkänner spelskandal i ny bok

Foto: LASSE ALLARD
I Pelle Fosshaugs bok "Bandygalen" avslöjar bandystjärnan att han och flera andra spelare gjorde upp om att spela oavgjort.

Bandymatchen mellan Selånger och Vänersborg var uppgjord på förhand.

Det avslöjar Per Fosshaug i sin nya bok ”Bandygalen” som Sportbladet exklusivt har fått ta del av.

– Vi var tre, fyra spelare i bägge lagen som bestämde att vi skulle spela oavgjort, säger Fosshaug.

På lördag släpps ”Bandygalen”, boken om Per Fosshaugs liv fram till i dag.

I ett av kapitlen – ”Svart lön, läggmatch och fest på färja” – avslöjar bandystjärnan att det allsvenska mötet mellan Fosshaugs IFK Vänersborg och Selånger var uppgjort på förhand. Matchen, som spelades 27 januari 1991, slutade 5–5.

Preskriberat

Vid den här tidpunkten skakades svensk idrott av återkommande rykten om uppgjorda matcher. Framför allt spelare i Boltic och hockeyklubbarna Frölunda och Boden pekades ut i den så kallade spelskandalen, där stora summor pengar hade satsats på överraskande resultat.

En av de mest uppmärksammade matcherna spelades i januari 1990 då Kungälv vann över topplaget Boltic med 8–0.

Tio år senare – när fallet var preskriberat – erkände också Bolticspelare att matchen varit uppgjord.

Nu bekräftar Per Fosshaug att resultatet mellan Selånger och Vänersborg ett år senare också var arrangerat.

Så här berättar han i ”Bandygalen”:

– Första säsongen i Vänersborg hände något som jag inte har varit med om sedan dess och som säkert upprör idrottens många moralister och dubbelmoralister. Vi spelade en läggmatch!

– En riktigt hederligt ohederlig gammaldags uppgjord match mot Selånger som jag inte har det minsta dåligt samvete för.

Enligt Fosshaug pratade spelare från de båda lagen med varandra i telefon veckan före den aktuella matchen.

De kom överens om att spela oavgjort.

– Anders Uhlin, jag och ytterligare ett par spelare i Vänersborg pratade med Mats Fröberg och några andra tongivande spelare i Selånger. Alla i lagen kände inte till överenskommelsen. Så fungerade det inte, berättar Fosshaug.

Stora spel på kryss

Men det handlade inte bara om att de bägge lagen skulle få med sig en poäng var.

Ovanligt stora summor satsades på ett kryss hos dåvarande AB Tipstjänst (oddset var 4,20).

– Jag utgår från att det var både illegalt och legalt spel med i bilden, även om jag inte var inkopplad på just det. Jag vet att de spelade mycket uppe i Sundsvall. Ett kryss på vår match i en trippel med två andra säkra kunde ge en bra slant.

Fosshaug själv spelade en sådan trippel.

– Men tyvärr sprack jag på Liverpool som stod i 1,15. Man kan väl säga att jag fick mitt straff omgående, säger han till Sportbladet.

Han tror inte att det som hände mot Selånger var något unikt:

– Liknande uppgörelser har förekommit många gånger förut, och kommer att hända igen, det är jag övertygad om.

BANDYALLSVENSKAN 27 JANUARI 1991: SELÅNGER–VÄNERSBORG 5–5 (3–3)

”Första säsongen i Vänersborg hände något som jag inte har varit med om sedan dess och som säkert upprör idrottens många moralister och dubbelmoralister.

Vi spelade en läggmatch!

En riktigt hederligt ohederlig gammaldags uppgjord match mot Selånger som jag inte har det minsta dåligt samvete för.

/.../

Anders Uhlin, jag och ytterligare ett par spelare i Vänersborg pratade med Mats Fröberg och några andra tongivande spelare i Selånger. Vi pratade med varandra i telefon veckan före och kom överens om att spela oavgjort. Jag utgår från att det var både illegalt och legalt spel med i bilden också, även om jag inte var inkopplad på just det. Jag vet att de spelade mycket uppe i Sundsvall. Ett kryss på vår match i en trippel med två andra säkra kunde ge en bra slant.

Alla i lagen kände inte till överenskommelsen. Så fungerade det inte. Vi var tre eller fyra spelare i varje lag som gjorde upp. Liknande uppgörelser har förekommit många gånger förut, och kommer att hända igen, det är jag övertygad om.

Vi gjorde det bra och ingen på läktarna förstod vad som hände där nere på isen. Vi visste vilka spelare som inte var införstådda med uppgörelsen. Dem hade vi koll på. De som var invigda behövde vi inte bekymra oss om, de skulle vända hem när de kom för nära mål eller också skulle de skjuta utanför. Vi skulle göra samma sak. Så snart någon av de oinvigda petade in ett mål skulle vi andra se till att kvittera. Så där höll vi på och låtsades spela allsvensk bandy.

Matchen slutade 5–5 och alla var nöjda. Tror jag.

/.../

Ljusdal och Karlstad-Göta åkte ur så småningom.

Jag berättade för några kompisar i Borlänge om vad som skulle hända så att de kunde spela på kryss. Några tjänade bra på det. Jag hade själv med matchen i en trippel hos Svenska Spel. Jag måste spela på två matcher till samtidigt, sådana var reglerna. Jag valde två säkra engelska ligamatcher och jag hade tagit hem minst fem gånger pengarna om inte en av de säkra engelska matcherna hade spruckit. Liverpool tappade osannolikt nog poäng hemma mot Barnsley, och där fick jag för vad jag höll på med.

Någon slags rättvisa låg det väl i det också.

/.../

Jag hade gärna varit med om att satsa pengar på Kungälv när laget slog Boltic med otroliga 8–0 i den där märkliga matchen 1990. Expressen skrev om det som kom att kallas spelskandalen och det blev en stor historia av det. Jag var inte med och jag har ingen insyn i hur det gick till. Jag vet bara att det blev en förtalsrättegång där Expressen friades, och att en av spelarna i Boltic gick ut i en tidningsintervju och sa att uppgifterna var sanna. Jag har försökt pressa en gammal kompis från Borlänge som spelade i Boltic då. Jag visste att han hade köpt en del fina stereogrejor.

Han ville inte prata om det.

– Från boken Bandygalen av Per Fosshaug och Anders Lif utgiven av Sportförlaget

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy