Svenskt misslyckande i sprintpremiären

SPORTBLADET

Lina Andersson bästa svensk med en fjärdeplats

När de svenska herrarna körde bort sig och föll till höger och vänster klev damerna fram i stället.

Framför allt Lina Andersson, fyra med sin bästa fristilsinsats någonsin.

Men sprintpremiären blev Norges. Trippelseger på herrsidan och Marit Björgen i särklass på damsidan.

Den svenska herrdominansen i Düsseldorf bröts abrupt på lördagen. Inte bara för att Peter Larssons magnifika svit på fyra raka segrar avbröt med ett platt fall i kvartsfinalen, sedan han tappat skidan.

Utan också för att inte en enda av de sex manliga svenska åkarna tog sig till semifinal i skidvärldscupens sprintpremiär.

Ändå innebär en nyordning i sprint att tolv åkare går till semifinal, i stället för åtta som tidigare. Men i det dussingänget fanns inga svenskar.

– Jag fick skäll före premiären att jag var för pessimistisk, sade förbundskaptenen Inge Bråten.

– Men jag är realist.

De flesta svenskarna kom till Düsseldorf direkt från ett höghöjdsläger. En variant som man visste skulle kunna påverka resultatet i sprintpremiären. Inge Bråten och herrtränaren Thomas Alsgaard har ett hårt styrt upplägg med VM som mål. De räknar från VM och bakåt och har lagt höghöjdslägren i en speciell ordning. Då kan även en världscuppremiär komma i kläm.

Bråten hade dock hoppats få se åtminstone OS-kungen Björn Lind och Düsseldorfkungen Peter Larsson i final. Men de fällde sig själva redan på kvartsfinalnivå:

Larsson var på väg att avancera till ledning i sitt heat. Men plötsligt försvann hans ena skida. Bindningen löste ut.

”Trångt”

– Den lossnade förmodligen lite innan, det var väldigt trångt. Jag hade fått upp farten och skulle ta täten ganska enkelt. Det är något helt annat att åka man mot man än att åka mot klockan, sade Larsson som knappt klarade sig vidare från tidskvalet med 27:e tid.

– Det kändes lovande, men det är svårt att påverka sånt här.

Lind föll till synes helt onödigt när han låg sist i sitt heat. Sådana fadäser har den dubble OS-mästaren nästan suddat bort ur repertoaren.

– Sånt händer oftare när man inte är i så bra slag. Är man i bra slag kan man styra lite mer. Jag tänkte jag skulle avancera, men stötte nog i honom framför mig.

– Men det här var som väntat eftersom vi legat på träningsläger på hög höjd. Jag hade nog inte haft chans på pallen i dag. Jag är ända ganska nöjd med kvalet, sade kvalåttan.

OS-mästarkollegan Thobias Fredriksson kom till Düsseldorf sent och har långt kvar till formen. Efter 1600 sega meter fick han blott 38:e tid.

Norsk dominans

Bröderna Mikael och Fredrik Östberg tog sig vidare. Men det tog stopp i kvartsfinal även för dem.

Den norska dominansen var överväldigande – Eldar Rönning, Öystein Pettersen och Tor Arne Hetland tronade på pallen.

De svenska damerna gjorde en markant bättre insats än herrgänget. Trots frånvaron av Anna Dahlberg. Den klassiska specialisten Lina Andersson var nia i kvalet och var säkerheten själv fram till finalen. Då kom hon i väg för sent, tog sig förbi två konkurrenter och blev till slut fyra.

– Jag hade krafter kvar, men kom inte förbi fler, så jag var lite frustrerad när jag kom i mål. Men jag är jättenöjd. Det kändes väldigt kontrollerat och jag är lite förvånad att det gick så bra, sade OS-mästarinnan som haft en problemfylld träningssommar.

Förra säsongens stjärnskott missade finalen, men blev tvåa i B-finalen. Och stortalangen Charlotte Kalla var ytterst nära att ta sig till semifinal.

Marit Björgen vann som väntat före ryskan Natalia Matvejeva och norskan Ella Gjömle.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM