Duplantis slog franske världsstjärnan efter superhopp

Publicerad 2018-06-19

Armand Duplantis slog till med ett nytt superhopp i franska Montreuil på tisdagskvällen.

Den svenska supertalangen klarade 5,91 i första försöket – två centimeter från hans juniorvärldsrekord. 18-åringen vann tävlingen före franske superstjärnan Renaud Lavillenie.

– Det var en en fin höjd att klara. Det känns skönt och nu ser jag framemot nästa Diamond League-tävling, säger Duplantis till Sportbladet.

För lite drygt en vecka sedan tog den svenske supertalangen Armand Duplantis en meriterande seger på Bauhausgalan i Stockholm när han bland annat slog den regerande världsmästaren Sam Kendricks.

Duplantis stannade då på 5,86 efter att ha klarat i första försöket.

– Publiken stod bakom mig hela vägen och jag ville bara ställa till med en show, sa Duplantis till Sportbladet efter vinsten.

Under tisdagskvällen, i franska Montreuil, hade svensken inget hemmastöd i ryggen – men det spelade ingen roll.

Slog franske världsrekordhållaren

18-åringen vann igen – denna gång efter ett monsterhopp på 5,91 – och slog dessutom världsstjärnan och den regerande inomhusvärldsmästaren Renaud Lavillenie.

– Att slå honom var inte lika viktigt som att vinna. Det som var grejen var att jag klarade 5,91 som är en bra höjd att klara, säger Duplantis när Sportbladet når honom nere i Frankrike under tisdagskvällen.

Hoppet var endast två centimeter från hans juniorvärldsrekord på 5,93.

– Det kändes bra i kroppen innan tävlingen och det var skönt att det gick bra. Nu ska jag tillbaka till hotellet och njuta av det här, säger 18-åringen.

Duplantis tog 5,91 i det första försöket och försökte sedan på 5,96, som skulle ha inneburit såväl nytt juniorvärldsrekord som personbästa och världsårsbästa, utan att klara i något av försöken.

Bahta slog det svenska rekordet

Noterbart är också att långdistanslöparen Meraf Bahta slog ett 23 år gammalt svensk rekord på den något udda distansen 2000 meter. Det nya rekordet lyder 5.37,12, en förbättring med drygt 15 sekunder.

– Meraf var nöjd efteråt, och kände sig pigg och lätt genom hela loppet. Hon kunde ha sprungit ännu fortare om klungan hade hållit ett högre tempo, säger tränaren Ulf Friberg till Svenska Friidrottsförbundet.