Svensk invasion – dubbelt så många

”Visar att vi gör det vi ska”

CARNOUSTIE. I fjol var de tre.

I år har antalet svenska deltagare i The Open fördubblats.

– Det är otroligt kul, säger Alex Norén.

På Royal Birkdale i fjol var det bara Henrik Stenson, Alex Norén och Alexander Björk som lyckades slå sig in i det 156 man stora startfältet. Blott tre svenska spelare innebar den lägsta siffran i British Open sedan 1990.

Det pratades om en minikris.

Var finns egentligen återväxten, undrade man.

Svaret kanske har kommit nu. Förutom att 34-årige Jonas Blixt kvalificerat sig till årets The Open på Carnoustie i östra Skottland har även två major-debutanter slagit sig in. 29-årige Jens Dantorp tog en plats genom att komma delad trea i Scottish Open förra veckan – och även 21-årige jättelöftet Marcus Kinhult är med tack vare en fin placering i French Open häromveckan.

– Det är inte alltid vi är sex svenska spelare här, så det är verkligen skitkul, säger Alex Norén.

”En stor eloge”

Han, Dantorp, Björk och Blixt gjorde varandra sällskap under ett inspelsvarv inför det som komma skall och det var en rätt häftig syn när fyra blågula spelare kom patrullerandes längs fairway.

– Det är kul att spela med dem. En kille som Dantorp har jag inte spelat så mycket med förut. Så ja, det är otroligt kul att vi har så pass många i år, fortsätter Norén.

Jonas Blixt tycker att det visar att svensk golf är på frammarsch.

– Ja, det här visar att svensk golf gör det den ska. Det är bara att titta på damsidan också; det kommer fram folk hela tiden. En stor eloge till hur de jobbar inom svensk golf, säger han.

”Få förunnat”

Blixt har spelat tre The Open tidigare i karriären: 2013, 2014 och 2015.

Efter två års frånvaro är han alltså tillbaka.

– Att få vara här och lira är få förunnat. Jag ser verkligen fram emot det. Sen har jag massa kompisar på plats också, vilket gör det hela ännu bättre!

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.