McGregors födelsedagspresent: skulptur för 600 000 kronor

1 av 8 | Foto: ASPENCROW/JD MALAT GALLERY
Lituaiske konstnären Edgar Askelovic ligger bakom den detaljrika och påkostade skulpturen av Conor McGregor.

avLo Hägerfelth

SPORTBLADET

På lördag fyller Conor McGregor år och firas nu stort.

En litauisk skulptör har format en skulptur i hans ära till ett värde av cirka 600 000 kronor.

– Han är ett fenomen i vår tid. Inte bara en smart atlet, utan också en visionär, säger skulptören.

Och när han har levat. Och när han har levat. Och när han har levat uti hundrade år... Ja, då ska han skulpteras i en svindyr skulptur?

En melodi åt det hållet kanske ekade i den litauiske skulptören Edgar Askelovic öron när tanken om att forma en skulptur av Conor McGregor slog honom.

På lördag fyller nämligen irländaren år, närmare bestämt 30. Skulpturen är således en födelsedagspresent till MMA-fajtern.

Resultatet har blivit en - vad BBC kallar det - ”hyperrealistisk” skulptur, till ett värde som ska vara 50 000 pund (ca 600 000 kronor).

– Det är en ära att Conor har accepterat denna gåva av mig, säger den Vilniusfödde skulptören till BBC.

– Han är ett fenomen i vår tid. Inte bara en smart atlet, utan också en visionär.

”Ingen är ideal”

De sist nämnda karaktärsdragen är det dock kanske inte alla som håller med om.

I april hamnade McGregor nämligen i blåsväder när han tillsammans med ett 20-tal vänner gick till attack mot en buss innehållandes kollegor i branschen, i samband med UFC-Gala i Brooklyn. Något som Alexander ”The Mauler” Gustafsson tyckte var ”skamligt” och ”katastrofalt” och senare denna månad ska McGregor infinna sig i domstol för rättegång i ärendet.

Men det är något som Askelovic - även känd som Aspencrow - väljer att rycka på axlarna för i samband med att skulpturen på McGregor ska presenteras och ställas ut på London's JD Malat Gallery på lördag.

Därtill skriver BBC att Aspencrow kommer göra två versioner av skulpturen: en för försäljning och en för framtida utställningar.

– Det är upp till var och en att avgöra vad man ser i skulpturen. Du kan se honom som en fånge, en Gud eller bara som en vanlig person, säger Aspencrow.

– Jag gillar Conor McGregor. Han är en utmärkt kille. Jag känner att han är min själsfrände. Vissa av de beslut han tar är kanske inte korrekta, men ingen av oss är ideal.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA

UFC