”Är ren galenskap”

Världens dopningsjägare häpnar över Johnsrud Sundbys uttalande

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby välkomnade de av IOK avstängda ryska åkarna tillbaka till världscupen eftersom de aldrig lämnat några positiva dopningsprov.

Ett uttalande som får världens dopningsexpertis att häpna.

– Det är galenskap. Helt föråldrat. Vi är i 2017 nu, säger ledaren för USA:s antidopningsbyrå Travis Tygart till norska TV2.

I torsdags meddelade Internationella skidförbundet, Fis, att de OS-avstängda ryssarna Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin får tävla i världscupen. Efter beskedet fick norrmannen Martin Johnsrud Sundby frågan om han personligen kände sig okej med att ryssarna skulle få starta i världscuppremiären i Ruka.

”Fungerar som jag önskar”

– Ja, det tycker jag. Rättssäkerheten fungerar som jag önskar, man måste ha handfasta bevis. Det måste finnas positiva prover för att du ska kunna bli avstängd från en skidtävling, sa Sundby till norska TV2.

Foto: TT
Travis Tygart.

Martin Johnsrud Sundby har tidigare själv varit omskriven i dopningssammanhang efter att norrmannen tagit en otillåten astmamedicin utan tillstånd. Något som förklarades med ett administrativt misstag men ändå renderade en två månader lång avstängning.

”Borde ha bättre koll”

Nu häpnar några av de tyngsta namnen inom antidopningsrörelsen över Sundbys nya kommentar.

– Det är galenskap. Helt föråldrat. Vi är i 2017 nu... Vi stängde av utövare för andra saker än bara positiva dopningsprov redan 2001-2002. Alla som har resurserna som krävs för att ligga ett steg före testarna kommer göra just det så vi måste ha ett system där vi kan stänga av idrottare som bryter mot reglerna, även om det inte finns positiva prover. Nio av tio som blir avstängda för dopning blir det mot en annan bakgrund än positiva prover, säger ledaren för USA:s antidopningsbyrå Travis Tygart till norska TV2.

Tygart för också medhåll av Internationella antidopningsbyrån Wadas förste president Richard Pound och nuvarande president Craig Reedie.

– Ett av problemen inför OS i Rio var att definiera vad en ”ren” utövare egentligen är och det blir svårare och svårare att slå fast. För många definieras kanske en dopad utövare av en som lämnat ett positivt dopningsprov men som utövare borde du kanske ha bättre koll på de olika sätt du kan fuska på, säger Reedie.

Så många svenskar har dopat sig 00:39