Wartas gåva – till krisklubben

Uppdaterad 2014-03-11 | Publicerad 2014-03-10

Skänker alla intäkter från lördagens ödesmatch

Division 1-laget HP Warta, som här jublar efter en match 2012, ska hjälpa ekonomiskt tyngda seriekonkurrenten Kroppskultur.

För två år sedan var division 1-laget HP Warta i stor ekonomisk kris men räddades av 215 nya stödmedlemmar.

Nu sträcker man ut en hjälpande hand – till Kroppskultur.

– Lika glädjande som oväntat, säger Kroppskulturs ordförande Kenneth Carlsson till Sportbladet.

Här är solkskenshistorien hela Handbollssverige pratar om just nu.

Hisingsklubben HP Warta drogs med stora skulder för två år sedan och flyttade självmant ner till division 2 för att rädda sin existens. Samtidigt ropade de på hjälp och möttes av 215 nya stödmedlemmar och nu, två år senare, är man tillbaka i division 1, har en sund ekonomi och är bara en enda poäng från att vinna serien.

Avancemanget till högsta divisionen kan säkras på lördag när Kroppskultur kommer på besök. Ett Kroppskultur som i sin tur är i en liknande situation som Warta var i för två år sedan. De är, tack vare hjälp från fordringsägare, inte längre hotade av konkurs men blöder fortfarande ekonomiskt.

Då kommer en oväntad gåva – från Warta.

”Måste vara unikt”

Alla entréavgifter från lördagens match kommer att skänkas till Uddevallaklubben.

– Det är helt fantastiskt av Warta. Det här måste nästan vara unikt i sportvärlden. Nu är det väldigt många Uddevallabor som tänker att de måste åka ner och gå på matchen, och kanske måste de fundera på vilket lag de ska heja på, haha. Nej, jag bara skojade. Men det här är lika glädjande som oväntat, säger Kroppskulturs ordförande Kenneth Carlsson till Sportbladet.

Hur mycket kommer det att hjälpa er tror du?

– Det blir en pusselbit i det hela. Jag har inte stenkoll på vad Warta brukar ha för publiksnitt på sina matcher men jag tror i alla fall att det kan bli ett femsiffrigt belopp, säger Carlsson.

– Vi vet hur det känns och vill vara med och hjälpa till med det vi kan, skriver Wartas herransvarige Michael Nordenstedt på klubbens hemsida.

”Små, små steg”

Pengarna kommer att doneras till Kroppskulturs fond ”Rädda Kropps”, som startades när situationen var som värst. ”Rädda Kropps” har hjälp klubben en bit på vägen; man har fått in 8-10 tusen kronor via insamlingar och har kunnat göra små avbetalningar. Men det är fordringsägarnas bidrag, och manifestationen förra helgen som definitivt räddat klubben. Då slöt 1908 åskådare upp och såg herrarnas och damernas matcher, och eftersom 147 företag skänkte mellan en och tre kronor vardera per åskådare innebar det 316 000 välkomna kronor till klubbkassan.

– Just nu har vi inga skatteskulder längre, och inget hos kronofogden. Vi är inte hotade av konkurs i nuläget utan har skapat oss ett andrum. Men det är fortfarande små, små steg som gäller. Vi kan bara rikta ett enormt tack till alla som hjälpt oss, och nu till HP Warta som ställer upp på det här sagolikt fina sättet, säger ordförande Carlsson.

Följ ämnen i artikeln