”Tycker inte de förtjänar final”

Repris på SM-finalen - ordkriget i gång

Foto: BILDBYRÅN

De stod där 2012. Nu blir det en ny SM-finalduell.

Vetlanda och Piraterna heter finalparet i elitserien i speedway 2013 efter att de skickat ut Dackarna respektive Smederna ur slutspelet.

– När vi kommer till slutspel så händer det något med våra förare. Vi höjer oss ett par kugg då, det sitter i väggarna i Vetlanda, sade Vetlandas sportchef Bo Wirebrand efter triumfen mot Dackarna med 47–3

och totala 96–84 i semifinalen.

Vetlanda var en hårsmån från att missa slutspelet. 2012 års mästare har haft en knepig säsong, där de fått jobba för varje meter på elitseriebanorna. Men när SM-guldet ska fördelas står där igen. Klubbens sjunde SM-final sedan återkomsten till elitserien 2003.

Ingen kontakt

Inför returen mot Dackarna i Målilla var försprånget åtta poäng. Och Dackarna fick aldrig närkontakt. Efter fyra heat ledde Vetlanda med sex poäng och hade fått en drömstart på matchen.

– Strategin var att hålla igen i början, hade Dackarna fått några femettor i början så hade det blivit tufft, men våra killar gör ett otroligt jobb, säger Bo Wirebrand.

Vetlanda fortsatte att köra stabilt – medan Dackeförarna gjorde några ödesdigra missar som blev matchavgörande.

I hemmalägret var det deppigt. Lagkaptenen och GP-föraren Fredrik Lindgren hade en tuff kväll, med en uteslutning och totalt bara fem inkörda poäng.

– Det är aldrig roligt att förlora. Men de var snabbare än oss, så enkelt var det. Men jag tycker inte att de förtjänar att åka final, de var ju jättenära att missa slutspelet, sade Lindgren.

Komfortabel seger

I Motala avancerade Piraterna till final efter komfortabla 53–37 mot Smederna, och därmed totalt 99–81.

– Vi avgjorde definitivt när det var tre heat kvar och det var riktigt skönt. Det har varit lite pirrigt hela dagen och en sjuk lång väntan på att matchen skulle börja. Men jag tycker att det är grymt att vi knyter ihop det, sade Piraternas lagledare Stefan Andersson.

Nu väntar final mot Vetlanda, där Piraterna i kraft seriesegrare fick välja var finalomgången ska inledas. Piraterna valde att börja i Vetlanda den 17 september, med avgörande retur hemma i Motala dagen därpå.

– Förra året var det tvärtom, men nu vill vi få chansen att fira ett guld hemma, sade Stefan Andersson som nu lotsade Piraterna till dess tredje raka SM-final.

Thomas Lindblom/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway