Stenson: ”Man blir igenkänd överallt”

Publicerad 2013-12-18

Om succén, Jerringpriset och uppmärksamheten

Efter ett ofattbart succéår är Henrik Stenson hemma i Sverige igen – som en superstjärna.

– Du kan inte göra vad som helst på gatan längre utan att bli igenkänd, säger han.

Följ ämnen
Golf

När 2013 tog sin början var Henrik Stenson på plats 230 bland världens golfare, en före detta stjärna som dalat snabbare än någon trodde var möjligt. Drygt 350 dagar senare sitter Henrik Stenson inför ett samlat pressuppbåd på Hotell Kung Carl i centrala Stockholm och summerar ett år med totalseger både på PGA-touren och Europatouren och vinster i båda tourernas penningstinna finaler. Prestationer som har lett honom upp som trea på världsrankningen.

Senast i går fick han priset som årets spelare på Europatouren och i dag utstågs han, föga oväntat, till årets golfare i Sverige.

– Det är kul att det trillar in lite priser från höger och vänster, det är givetvis smickrande att bli årets golfare i Sverige – igen, säger han.

”Grämer mig inte”

Det enda pris han inte fått så här långt är Bragdguldet som gick till Johan Olsson.

Hur länge grämde du dig?

– Det var väl någon dag där, men jag grämer mig inte så mycket. Det hade varit stort att få den utmärkelsen, extremt kul för golfen. Men Johan Olsson gjorde en fantastisk prestation så jag får komma igen en annan gång, säger han och skämtar om hur han nu är ute efter nästa prestigepris – Jerringpriset.

– De har sagt att jag inte får rösta mer på mig själv nu, de har blockat mitt nummer, haha.

Själv planerar han strax också att blocka alla inkommande samtal för att kunna få ett brejk efter ett intensivt år.

– Det är som Stefan Sauk sa, "det är mycket nu…".

– Nu blir det julledighet med familjen sen lite jobb innan jag åker till Dubai den 8:e januari, då är jag tillbaka på banan. Så det är ingen idé att du ringer den nionde. Vi kan kanske snacka lite på idrottsgalan den 13:e sen är det radiotystnad igen.

Målet är givet

Målet med 2014 är givet, den efterlängtade, historiska, första svenska herrmajorsegern ska försöka ordnas.

– Jag gav mig själv två bra chanser i år, trots att jag kanske inte spelar min bästa golf just i majors i år. Kan man sätta sig själv i det läget så kan det bli ens vecka, men det är tre och en halv dags hårt arbete för att kunna vara med på söndag eftermiddag.

På frågan om han rent hypotetiskt kan tänka sig att ta en dålig säsong i övrigt om han får med sig en majorseger så tvekar han inte.

– Jag kan tänka mig att spela knackigt någon månad om jag får vinna en major, men nu är det inte riktigt så enkelt.

Följ ämnen i artikeln