IOK varnade – ändå fick han klartecken

Publicerad:
1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON

SPORTBLADET

Trots att IOK gått ut med en varning gav svenske landslagsläkaren Björn Waldebäck Nicklas Bäckström grönt ljus att ta en allergitablett innehållande substansen pseudoefedrin.

Nu får han kritik av finske landslagsläkaren Harri Hakkarainen

– Det förvånar mig att Sverige kan begå ett sådant misstag, säger Hakkarainen.

I oktober månad gick IOK (Internationella Olympiska Kommittén) ut till alla OS-nationer och varnade dem från att använda läkemedel som innehåller pseudoefedrin mellan 30 januari och 24 februari.

Finland agerade direkt.

– Direkt när vi fick informationen så skickade vi ut ett mejl till samtliga finska idrottare som var aktuella för att åka till OS. Vi sa åt dem att inte använda något som innehåller pseudoefedrin, och bad alla att läsa mejlet och svara på det så att vi fick bekräftat att de tagit del av informationen. Hundra procent av utövarna gjorde detta, säger landslagsläkaren Harri Hakkarainen till Sportbladet.

Hakkarainen förvånad

Trots IOK:s varning åkte alltså Nicklas Bäckström fast i ett dopningstest på grund av att han legat över gränsvärdet för tillåten halt av pseudoefedrin i kroppen.

Hakkarainen säger sig vara förvånad.

– Ja, det förvånade mig att Sverige kunde begå ett sådant misstag. Vi tog inte ens med någon medicin som innehåller pseudoefedrin till Sotji.

Den svenske landslagsläkaren Björn Waldebäck har tagit på sig ansvaret för fallet Nicklas Bäckström.

– Det misstaget är helt och fullt mitt att jag rekommenderar honom att ta den tabletten, säger Waldebäck direkt efter att han landat på Arlanda i går kväll.

”Skulle varit tydligare”

Det här pratades det om redan innan OS?

– Vi diskuterade det i läkargruppen och kom fram till att en tablett ska vara okej men att man helst ska ta den så långt från match som möjligt. Det är här jag själv tycker att jag felat gentemot Nicklas. Jag skulle ha varit tydligare och till exempel sagt till Nicklas att han inte skulle ha tagit tabletten alls på matchdag. Jag kommer att ångra det här i resten av mitt liv, säger Waldebäck.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN