Maria PH tog sjätte svenska pallplatsen

Publicerad:

SPORTBLADET

...och siffrorna visar: Nu blir OS en medaljfest

På pallen i går Maria Pietilä Holmner tog i går sin första pallplats i VC-storslalomen – en av sex svenska pallplaceringar i år.
Foto: AGENCE ZOOM
På pallen i går Maria Pietilä Holmner tog i går sin första pallplats i VC-storslalomen – en av sex svenska pallplaceringar i år.

Här tar Maria Pietilä ­Holmner sin första pallplats i VC-storslalom.

Efter tredjeplatsen ­pekar statistiken mot en blågul medaljfest i OS i februari.

– Vi har ett grymt lag, ­säger Maria PH.

2007 vann Maria Pietilä Holmner VM-silver i storslalom, men i världscupen hade hon aldrig stått på ­pal­len i disciplinen inför gårdagens tävling i Val d’Isere.

27-åringen körde närmast felfritt i första åket och slet sig igenom ett ryckigt ­andraåk i dålig sikt och uppkört underlag. Hon slutade trea, 95 hundradelar bakom ­vinnaren Tina Weirather.

När Sportbladet når ­Maria PH på kvällen mår hon ”hemskt bra och längtar efter jul”.

– Jag vet att attack är b­ästa försvaret. Jag är glad att jag lyckades med det, säger hon.

Sex pallplatser

Jessica Lindell Vikarby kom sexa och Kajsa Kling tia i tävlingen, vilket understryker en tendens vi har sett hela vintern:

Svensk alpinåkning mår bättre än på länge. Hittills i vinter har svenskarna sex pallplatser och 22 placeringar bland de tio främsta.

Siffrorna blir relevanta när de ställs bredvid ­Sveriges resultat de sena­ste OS-säsongerna. Sportbladets sammanställning här intill visar kopplingen ­mellan framgång i världs­cupen och medaljer i de kommande spelen.

Vintern 2009 började svagt och slutade med två brons i Whistler. Vintern 2001 var en aning bättre och landade i ett OS-silver och ett brons. Vintern 2005 innehöll fler svenska framgångar före jul och ledde fram ett guld och tre brons på OS.

Bästa säsongen

Här kommer det intressantaste: årets säsong ­utklassar de tidigare OS-vintrarna på 2000-talet. Dessutom är framgångarna spridda mellan fler åkare. 2005 stod Anja Pärson för alla fyra VC-pallplatser ­före jul, den här vintern har fem svenskar stått på pallen.

”En himla bredd”

Maria PH går mot sitt tredje raka OS. Under sin ­elvaåriga landslagskarriär har hon sällan mått bättre.

– Vi har väldigt bra sammanhållning mellan åkare och tränare. Och framgång föder framgång, säger hon.

Har du upplevt någon bättre upplaga av lands­laget än den här?

– Det är svårt att jämföra med när Anja vann och vann och vann. Det här är något annat, det här är en himla bredd.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN