Hamilton vann F1-kvalet

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Bästa polare - och konkurrenter i första startled.

Lewis Hamilton och Adrian Sutil.

– Enormt kul, säger Lewis Hamilton som har poleposition.

– Vi är bra vänner och det är första gången sedan vi körde Formel 3 som vi sitter på samma presskonferens.

Italiens GP på Monza, Ferraris hemmaplan, och det blev ett riktigt tufft kval. Båda BMW:s bilar försvann i Q2 med motorproblem, trots att de hade nya motorer och i Q3 kunde inte VM-rivalerna från Brawn Jenson Button (6:a) och Rubens Barrichello (5:a), samt Red Bulls Sebastian Vettel (9:a) hota de allra snabbaste bilarna.

Nära pole position

Istället var det Adrian Sutil, Force India, som hade pole position fram till dess att den allra sista bilen på banan skar mållinjen.

Då tog Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, över första startplats.

– Det var ett väldigt jämnt kval. Det är väldigt kul att just Adrian sitter här, sa Lewis Hamilton på presskonferensen.

– Mitt sista varv var verkligen perfekt. Det är härligt när man får till ett bra varv, det kanske är svårt för publiken att förstå känslan när man har ett enda varv att köra och lyckas köra det helt perfekt. Det är en underbar känsla.

Startar med KERS

För Force India och Adrian Sutil lär det bli ett tufft lopp, detta med tanke på att Lewis Hamilton startar med KERS, det gör även Ferraris Kimi Räikkönen från position tre och McLaren-Mercedes Heikki Kovalainen från position fyra. Det betyder att det finns en risk att Adrian Sutil som kör utan KERS är omkörd redan på den första raksträckan.

– Men det var ett otroligt kval för min del, jag får bara hoppas att det blir ett lika bra lopp, jag är motiverad och har en bra känsla, säger tysken som aldrig tidigare startat så långt fram i ett F1-lopp.

Sex av de sju snabbaste

För Mercedes var kvalet en stor framgång, teamet, företaget levererar motorer till sex av de sju snabbaste bilarna i kvalet.

– Det är fantastiskt, säger Mercedes motorsportchef Norbert Haug till RTL.

– Jag är mycket imponerad av Adrian som tar hem en andraplats och av Vitantonio Liuzzi som är sjua i sin comeback för Force India. Men framförallt var ju Lewis stark igen.

Fjolårets världsmästare vann i Ungern för sex veckor sedan och var tvåa i Spanien - nu tycks han vara på rätt väg igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1