Motorsport

Motorlistan

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

1 Jimmie Johnson

Är på jakt efter sitt fjärde raka mästerskap i NASCAR:s Sprint cup när Daytona 500 avgörs i morgon. Han har startplats nio, pole har Martin Truex Jr.

Men trots att Johnson är bäst resultatmässigt var han inte seriens bäst betalde 2008. Dale Earnhardt Jr, 12:a i fjol, tjänade kring 35 miljoner dollar, 23 av dem kom från personliga sponsorer skriver Forbes och sjuan Jeff Gordon drog in kring 30 miljoner dollar, hälften var från sponsorer. Mästare Johnson tjänade 23 miljoner dollar.

2 PG Andersson

Tillsammans med Anders Fredriksson har han tagit två sträcksegrar i WRC-klassen i det norska VM-rallyt, därmed är han sexa. Notera att Petter Solberg gör comeback med sitt privatteam och han är femma 0,1 sekunder före svensken. Leder gör Sebastien Loeb, före Mikko Hirvonen.

3 Ralf Schumacher

Lillebror får chansen i DTM. Han ska köra en av årets bilar för Mercedes. Under debutåret 2008 körde han en fjolårsbil och hade ingen chans att hänga med i toppen.

4 Mark Webber

Är tillbaka i Red Bulls F1:a efter sitt benbrott. Han har inte kört på två månader, men kan nu belasta benet fullt.

– Det känns bättre än vad jag förväntat, säger han.

5 Mattias Ekström

Enligt Touringcartimes.com har svensken och årets mästare Timo Scheider erbjudits treårskontrakt värda ungefär 45 miljoner kr var. Audi har inga kommentarer. De har märkt av finanskrisen och lämnat både den amerikanska och den europeiska Le Mansserien, men DTM är säkrat för kommande säsong.

6 Lewis Hamilton

De team som testar i Jerez skrattar – de spar pengar och får betydligt mer tid på banan än de som testar i Bahrain. (Ferrari, Toyota och BMW har alla råkat ut för sandstormar.) Snabbast av förarna i årets bilar var världsmästaren före Sebastian Vettel.

7 Michael Schumacher

Den sjufaldige F1-världsmästaren har återigen kraschat med sin MC. Under tester i spanska Cartagena for han in i en däckstapel med 260 km/tim. Han klarade sig med blåmärken, men det är många som ber honom att sluta.

– Vill han bryta nacken när han är 40 ska han fortsätta..., säger Max Biaggi och flera tyska experter håller med honom.

8 Marco Melandri

Det senaste ryktet är att Dornas boss Carmelo Ezpeleta personligen går in och ser till att Melandri har en Kawasaki att köra årets MotoGP-säsong med. John Hopkins hoppas på Superbike-VM.

9 Tina Thörner

Den svenska kartläsaren har inget klart för 2009, hon förhandlade med Mitsubishi men de har lagt ner sin Dakarsatsning och nu återstår samtal med BMW x-raid.

10 Jens Hellström

Ekonomin stoppar DMS STCC-start. Däremot ställer de upp i JTCC och Porsche Carrera cup, hälsar teamchefen.

Motorstopp

Fernando Alonso

Enormt förhoppningsfull efter de två segrarna 2008, men den nya R29 har haft en tung start och stallet har ändrat hela programmet. Det har lämnat återbud till testerna i Barcelona nästa vecka, bilen ska tillbaka till fabriken. Några nya tester blir det inte förrän i mars. Då ska Fernando Alonso köra mer än Nelson Piquet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Anna Andersson