Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige finalklart i bandy-VM

Publicerad:
Uppdaterad:

Äntligen en sak som följer manus i bandy-VM: Sverige möter Ryssland i söndagens final.

Men vad talar för att förbundskapten Anders Jakobsson ska få ett guld till slut?

En hel del, verkar det som.

Sverige är, som väntat, klart för final i bandy-VM.
Foto: Ulf Höjer
Sverige är, som väntat, klart för final i bandy-VM.

Visst, ryssarna har världens bästa bandyspelare i Michail Svesjnikov – som inte förlorat en VM-final på sex år – men den här gången har Sverige trumfkort som hårdskjutande Joakim Hedqvist (målskytt i samtliga matcher i sin debutturnering), nyckfulle anfallaren Christoffer Edlund (som inte ryssarna har så bra koll på) samt, inte minst, revanschlusta.

Anders Jakobsson har ju fört laget till tre raka finalförluster under sina år som huvudansvarig.

– Läser man ryssarnas namn på pappret så ser man ju att det är fantastiska bandyspelare, men jag tycker vi gjorde det bra mot dem i onsdags (2–2). Kan vi bara ha tålamod och inte tappa boll i fel lägen kommer vi ha en bra chans att slå dem, sade Jakobsson efter den svenska 8–3-segern mot Kazakstan i semifinalen.

Hemligheten ligger delvis i att få stopp på speluppläggaren Micha Svesjnikov.

Micha, vars fru och barn bor i Ljusdal, gjorde båda målen i gruppspelsmötet och ligger bakom det mesta av det ryska spelet.

– Han är en världsartist. Han har en sidledsförflyttning som är fantastisk, han bara fladdrar fram på isen. Men om han är bäst i världen vet jag väl inte, sade Jakobsson.

Hade du tagit ut honom om han varit svensk?

– Ja, han hade fått vara med...

Men svenskarna kan de med. De har gått obesegrade genom turneringen och dessutom har anfallarna Joakim Hedqvist (13) och Patrik Nilsson (12) bokstavligen öst in mål.

Debutanten Hedqvist har dessutom imponerat med en orädd inställning och bra spel.

– Det är oerhört viktigt att ha en sådan skytt, som kan dra från 25 meter och göra mål. Han har gjort det väldigt bra i turneringen, och kanske skulle jag ha tagit ut honom redan i fjol. Men det är lätt att vara efterklok, sade Jakobsson.

Ryssland vann sin semifinal mot Finland utan vidare problem, 10–4, efter ha haft en 4–0-ledning redan efter en kvarts spel.

Så hur man än vrider och vänder på VM-turneringarna, hur många matcher man än lägger på konstiga arenor, hur man än trixar med spelordningen eller spelartrupperna så slutar det ändå alltid med Ryssland-Sverige i final.

Men kanske med ett annat slut denna gång.

Niclas Green/TT

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN