TV4:s kupp – köper all svensk fotboll

Unikt avtal med förbundet

Här är bomben i det nya TV-avtalet:

TV4 köper rätten till all svensk fotboll.

Allsvenskan, superettan, herrlandskamperna (med EM-kvalet som höjdpunkt) och damfotbollen.

Den komplicerade affären presenterades under eftermiddagen.

I huvudsak handlar det om att schweiziska bolaget Kentaro köper de tre rättighetspaketen av Svenska Fotbollförbundet (landskamper), Svensk Elitfotboll (allsvenskan och superettan) och Elitföreningen Damfotboll (damfotbollen).

TV4 köper allt

– Vi vill fortsätta att leverera engagerande sändningar och klassiska fotbollsögonblick, precis som vi gjort under 2009 - med den härliga U21-sommaren, den allsvenska gulddramatiken både på dam- och herrsidan och den avslutande kvalrysaren mellan Djurgården och Assyriska. Genom det här avtalet kan vi göra det, säger Hans Pekkari, sportchef i TV4-gruppen och vd för TV4 Sport.

Prislappen landar totalt på 1,6 miljarder kronor för fem åren 2011-2015, en ökning på 300 miljoner jämfört med nuvarande avtal.

Som Sportbladet avslöjade har Kentaro redan gjort klart med TV4 – som köper rubbet i andra hand.

Dråpslag för MTG

– Det här omfattande och långsiktiga avtalet innebär också att vi behöver bredda och fördjupa vårt rättighetssamarbete med andra aktörer på mediemarknaden, säger Göran Ellung, programdirektör för TV4-Gruppen.

Affären är, förstås, ett dråpslag för MTG som tidigare ägt rättigheterna till Sverige hemmalandskamper.

För tittarna innebär detta bland annat att herrarnas EM-kval hamnar i TV4 och inte som tidigare i MTG-kanalerna (TV3, TV6 och Viasat).

Det gamla avtalet löper över 2010 så de inledande hemmamatcherna i EM-kvalet i höst är fortfarande i MTG:s ägo.

Klausul gör affären möjlig

Anledningen till att Kentaro finns med som mellanhand är enligt Sportbladets uppgifter en klausul i det nuvarande avtalet.

Enligt tidningsuppgifter tjänar kontroversiella norske agenten Rune Hauge 70 miljoner kronor på affären men denna siffra är felaktig, snarare rör det sig om 50 miljoner.

TV4 äger sedan tidigare rättigheterna för bland annat La Liga, och kanalen kommer även att sända fotbolls-VM i sommar tillsammans med SVT.

2010 sänds herrallsvenskan i huvudsak i Canal+, medan TV4 Sport gör en storsatsning med närmare 60 direktsända matcher från Superettan.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.