17 år – och redan med i landslaget

avTobias Österberg

SPORTBLADET

Hagman yngsta någonsin
att bli uttagen i VM-kvalet

Foto: Fredrik Rapp

För två år sedan spelade Nathalie Hagman A-flickhandboll.

Nu är 17-åringen uttagen till VM-kvalet och kan bli den yngsta genom tiderna i handbollslandslaget.

– Roligt att få känna på den här nivån redan nu, säger Hagman till TT.

Det har varit en händelserik säsong för Nathalie Hagman. I höstas debuterade hon i Skurus A-lag i elitserien, sedan följde spel i ungdomslandslaget och därefter damlandslaget. För drygt en vecka sedan fanns hon med på lägret på Bosön och på tisdagen blev hon uttagen till VM-kvalmötet mot Montenegro som spelas i juni.

– Det var inget jag hade förväntat mig, allt är bara extra roligt. Det här året är nog ett av dem jag kommer att komma ihåg mest i karriären, säger Hagman.

”Har utvecklat det mesta”

För två år sedan spelade hon i moderklubben BK Söders A-flicklag och förra året i division ett med Nacka HK. I år noterades den vänsterhänta högernian för 107 mål i elitseriens grundserie, innan Skuru åkte ur SM-slutspelet i kvartsfinalen.

– Jag har utvecklat det mesta. Jag har anpassat mig till ett spel på högre nivå, allt går mycket snabbare så man måste vara bättre nu, säger Hagman.

– Det vore kul att få spela lite i kvalet, få gå in och känna på banan.

Blir historisk

Får Nathalie Hagman göra det kan hon bli den yngsta spelaren hittills att spela en tävlingslandskamp.

– Hon har presterat tillräckligt mycket för att vi ville ta med henne. En talang som kommit långt på vägen, men så klart har en lång väg kvar och mycket att förbättra, säger Per Johansson.

Förbundskaptenen har också fått med sig rutinerade målvakten Madeleine Grundström igen efter ett kort uppehåll. Efter EM i december tackade hon nej till landslaget på obestämd tid, men har nu ändrat sig.

– Det som är viktigt som förbundskapten är att kunna välja bland alla spelare och det känns bra att ha med "Madde". Med henne i laget blir vi bättre, säger Johansson.

Direkt avgörande matcher

Sverige möter Montenegro i två direkt avgörande playoff-matcher den 7 och 14 juni, vinnaren får spela VM i Kina i november.

– Det är en svår motståndare med många unga spelare som är tempostarka och fysiska, säger Johansson.

– Det är mycket som står på spel. Vi vill spela alla matcher, och så klart gärna i VM.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll