Läkarens dom: Bruten nacke

SPORTBLADET

Carlsson: Det låter för grovt

Sambon sitter vid hans sida. Tankarna skenar fritt. 20-årige motocrossproffset Johan Carlsson har precis fått beskedet: du har brutit nacken.

– Jag trodde att jag skulle bli förlamad, säger Carlsson till Sportbladet.

Foto: FOTO: CONNY SILLÉN
Tur i oturen Trots bruten nacke har Johan Carlsson haft tur. ”Jag trodde jag skulle bli förlamad”, säger han själv.

Det var soligt och mycket publik. VM-deltävlingen på hemmaplan i Uddevalla i söndags skulle bli en fest. Icke. Vi vrider fram klockan till 02.00. Johan Carlsson ligger på sjukhuset i Uddevalla. Läkaren håller i röntgenbilderna...

– Han säger att jag har brutit nacken. Men så vill inte jag säga, det låter för grovt. Jag säger att jag har en fraktur på en nackkota, annars blir jag ledsen, säger Johan Carlsson.

Gick från olyckan

Olyckan inträffade vid en dålig landning efter ett hopp. Johan flög handlöst över styret och slog i marken med ansiktet före. Nu befinner han sig i hemmet i Västerås. Nackkragen är på och restriktionerna är hårda: gör helst inget alls.

– Efter smällen gick jag därifrån. Men jag var tvungen att lägga mig ner ganska snabbt, smärtan kom och jag fattade att det värre än jag först trodde. Det är en sådan sak som bara händer andra, inte dig själv.

I måndags blev Johan Carlsson utskriven från sjukhuset. Läkarna tog beslutet att operation inte är nödvändigt i dagsläget. Trots det kommer det dröja många månader innan Johan Carlsson är 100 procent körduglig igen. Årets VM är därmed över.

”Tankarna skenar”

– Är det värt att hålla på med det här? Eller ska man varva ner och köra på Sverige-nivå? Det är så man tänker, det skenar iväg...men får jag chansen att köra VM nästa år, då kör jag. Det kan jag säga.

En fraktur på en nackkota. En fraktur i handen. Ett huvud som ser ut som ett enda stort blåmärke. En tråkig avslutning på en riktigt bra VM-säsong.

– Jag tog 18 VM-poäng och blev 13:e man som bäst, det är det bästa som har hänt i svensk motocross på ett bra tag. Det har släppt lite i år, vi får se vad som händer till nästa säsong, säger Johan Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport