Drömmen: Att vinna hemma

SPORTBLADET

Söderling hetast: Otroligt kul att komma till Båstad

Foto: Robin Söderling är autografjägarnas favorit i Båstad. ”Det är den tävling som är roligast att spela”, säger Robin som går in i turneringen i andra omgången.

BÅSTAD. Nio års längtan ska snart vara över.

2009 tänker en svensk spelare lyfta seger­pokalen i Båstad igen.

– Jag har alltid drömt om att få vinna någon tävling på hemmaplan, säger Robin Söderling.

Västgöten som väckte svenska folkets slumrande tennisintresse till liv med sin finalplats i Öppna franska har inte lämnat något åt slumpen inför Swedish Open, som inleds i morgon.

Redan i tisdags kväll kom Robin Söderling och tränaren Magnus Norman till Bjärehalvön för att inleda förberedelserna.

– Det är alltid otroligt kul att komma till Båstad. Det är den tävling som är roligast att spela. Det hade varit otroligt kul att få vinna, säger 24-åringen.

Hetast av alla

De senaste åren har spanjorerna dominerat fullständigt på gruset i Båstad. Tommy Robredo vann 2008 och 2006, David Ferrer 2007 och en viss Rafael Nadal 2005.

Robredo ska försöka försvara sin titel och får i årets startfält sällskap av landsmännen Fernando Verdasco, Alberto Martin, Nicolas Almagro och Marcel Granollers – men ingen spanjor är hetare än Robin Söderling.

Den svenske världstolvan har bara förlorat tre av sina 16 senaste matcher – samtliga mot fenomenet Roger Federer.

– Han har fått självförtroende på grus, säger Magnus Norman.

Söderling, som nyligen blev utsedd till Årets sportpersonlighet, har som bäst gått till semifinal i Båstad. Det var 2004, då han till slut föll mot argentinaren Gaston Gaudio.

Fem år senare förväntar sig alla att han ska vinna.

”Hanterar det bra”

Magnus Norman – som 2000 vann Swedish Open efter att ha spelat final på Roland Garros – är övertygad om att Robin Söderling inte kommer att påverkas av de skyhöga förväntningarna.

– Jag vet hur tufft det var att komma till Båstad. Det är många som sliter och drar i en, men han kommer att hantera det bra. Jag är helt övertygad om att han kommer att spela bra tennis. Om det räcker till vinst återstår att se, säger Magnus Norman.

Andraseedade Robin Söderling går in i turneringen i andra omgången där han möter segraren i matchen mellan Marcel Granollers och Kristof Vliegen. Andreas Vinciguerra och

Daniel Berta ställs mot Florent Serra respektive Björn Phau i sina öppningsmatcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis