Veckans pokerteori

SPORTBLADET

Byt plats med ett rutinerat proffs

Här är ett intressant exempel på den nya tidens turneringsstrategier.

Du sitter med i storturneringen Aussie Millions 2006, har just bytt plats med ett amerikanskt proffs, och befinner dig i tufft sällskap! Det är bara någon timme in i turneringen, med mörkar på 50–100, och alla ligger fortfarande runt startstapeln 20 000. Från under the gun höjer du till 225 och får fyra syn, från två hårdföra proffs och två erfarna internetkvalare, medan mörkarna lägger sig.

Nu har floppen landat på bordet: du checkar, Jason Gray på Stol 2 betar 1 000 jämnt, Mark Vos på Stol 4 och de två internetkvalarna synar allihop, och nu är det din tur igen. Vad gör du? Minns att du är uppe mot motståndare som är utomordentligt skickliga och erfarna. Tänk efter och analysera situationen!

”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Du har just bytt plats med Lee Nelson – som efter en minuts betänketid gick all-in, för samtliga sina 20K!

Han resonerade som så att med enbart ett drag till en straight, plus ett mediokert drag till en flush som lätt kan vara död mot två högre hjärter hos någon annan, var det ingen idé att bara syna. Vidare ansåg han att det var osannolikt att han var uppe mot en triss, eftersom ingen höjt (men väl en betat) efter floppen – så all-in!

Om, säger OM, nu någon av de andra skulle syna denna jättebet och Nelson alltså vara heads-up, skulle det vara med 56 procent vinstchans mot ett överpar, cirka 50 procent mot ett tvåpar, cirka 40 procent mot en triss, cirka 37 procent mot A-låg kicker (som hjA-hj3) i färg, och cirka 35 procent mot A-K eller A-J i hjärter.

Alla de andra spelarna (med resp A-A, 10-10, 5-4 och A-3 i hjärter) valde till sist att lägga sig, eftersom de inte ville riskera hela stapeln så tidigt i turneringen och mot en möjlig triss i damer som slowspelats efter floppen. Här är ett exempel på en smart strategi, och som bara bör användas mot andra duktiga spelare som inte synar på måfå utan är kapabla att i sin tur tänka igenom situationen och lägga även starka händer.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker