Motorsport

Favoritfall i F1-kvalet

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Barrichello i pole position

Rubens Barrichello.

Foto: VIASAT MOTOR

Button eller Vettel?

Svaret kan bli Rubens Barrichello.

Han har poleposition i Brasilien.

Det var ett kaoskval i São Paulo, kvalet avbröts flera gånger och på grund av regnet försköts det och det var inte klart förrän strax före klockan 22.00 svensk tid. I den första kvalomgången vart det röd flagg sedan Giancarlo Fisichella snurrat av och i och med att regnet tilltog blev det allt svårare att köra.

Minst 8 poäng

Det kostade VM-trean Sebastian Vettel en plats i Q2, Red Bullföraren startar från plats 16 i morgon och för att han ska ha en chans att ta den efterlängtade VM måste han slå VM-ledaren Jenson Button med minst åtta poäng.

Det tog lång tid innan den andra kvalomgången kom igång, men väl där försvann Jenson Button, Brawn. Det var tydligt att han hade problem med däcken och han startar från plats 14.

– Jag vet inte vad det beror på när det gäller Jenson, kanske har han tappat en del av sitt självförtroende. Han hade problem med däcken, kanske skulle vi ha bytt till intermediates, säger Brawns teamchef Ross Brawn till tyska Sky.

– Men vi får se, kanske kan vi ta båda titlarna i morgon. Det beror lite på Jenson.

Till sista varvet

I den avslutande kvalomgången var det sedan spännande fram till det sista varvet, men det var VM-tvåan Rubens Barrichello, Brawn, som såg till att ta poleposition på hemmaplan med varvtiden 1:19.576. Adrian Sutil, Force India startar från plats två och Mark Webber, Red Bull startar från plats tre. Samtliga tre förare körde ett varv under en minut och 20 sekunder.

Det gör att Rubens Barrichello som har 14 poäng upp till teamkollegan Jenson Button i VM-ledningen nu kan ta över initiativet i VM.

– Detta är ett mycket speciellt ögonblick för mig, säger Rubens Barrichello till internationell media.

– Jag är enormt lycklig, kanske har vi lite mindre bensin ombord, men vi startar längst fram och kan köra vårt eget lopp. Vi hade ett antal olika strategier och det var väldigt svårt att veta vad som skulle hända. Jag är enormt lycklig över att det ser ut så som det gör inför morgondagen.

Avgörs i Abu Dhabi?

Jenson Button har fortfarande chansen att avgöra VM-kampen i morgon, men sett till dagens kval är det troligare att finalen i Abu Dhabi den 1 november blir avgörande. När det gäller konstruktörstitel så har Brawn GP en halv poäng kvar till VM-guldet och det mesta tyder på att de tar hem den titeln i morgon.

– Men allt beror på förhållandena, säger Ross Brawn.

Metrologerna förväntar sig att det ska regna även under loppet i morgon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1