Snabbast – utan seger

SPORTBLADET

– Har inte fått den utdelning jag förtjänat

Han är säsongens snabbaste förare – men är utan en seger.

Det ska ändras i helgen.

Då kör Mattias Ekström i Zandvoort och där är han kung.

Foto: Favorit i Repris? Förra säsongen blev det tre segrar för Mattias Ekström i DTM-serien, bland annat på Zandvoort. Här firar han efter sin seger på Hockenheim 2008.

Svensken har på tre lopp haft två polepositions och startat som tvåa en gång, men han är ännu utan seger i årets DTM.

Istället ligger han femma, tre poäng efter den ledande teamkollegan Timo Scheider.

– I år känns det verkligen som om jag är snabbare än vad poängen visar, men det är mycket som krävs för att man ska lyckas. Teamet, bilen och föraren ska vara på topp, sedan behöver man lite tur, säger Mattias Ekström.

– Jag känner att jag lärt mig hantera bilen och anpassa mig efter den. I fjol var bilen väldigt speciell och jag fick inte riktigt till det.

Du låter ändå nöjd, trots att du är utan seger. Är du det?

– Jo, jag har väl inte fått den utdelning som jag förtjänat, jag ledde i premiären men fick punktering två varv i från mål och senast var det tävlingsledningen som blandade sig i. Jag har lett alla lopp, men inte lyckats ta en seger. Det har varit olyckliga omständigheter som jag inte kunnat påverka.

”Ska prestera max”

Nu ska de köra årets fjärde lopp, på Zandvoort i Holland. En bana som Mattias vunnit på tre gånger, 2002, 2004 och 2008, därför kallas han för kungen av Zandvoort.

– Det är en bana som jag tycker om, jag kommer dit i bra form och ska prestera max, säger Mattias Ekström som inför årets säsong förändrat sin målsättning rejält.

Det handlar inte längre om att vara resultatinriktad utan om att prestera max och även kunna vara nöjd med en andraplats.

– Jag ska leverera max i tio helger, det är enklare att motivera mig när jag tänker så. Jag kan bara kontrollera det jag själv gör och ingenting annat. Ligger jag på max och blir tvåa ska jag vara nöjd, men vinner jag på ett bananskal utan att ha gjort allt så ska jag inte vara det.

”Jag gör mitt bästa”

Den förändrade inställningen kommer i från vinterns långdskidåkning där han körde Vasaloppet och flera av de mindre utmaningar som hör till det evenemanget.

– Tidigare har jag prioriterat att vara etta, men nu vill jag kunna se mig i spegeln och säga bra jobbat grabben. Det är den skönaste tillfredsställelsen, det lärde jag mig under försäsongen där jag insåg att alla som kör har olika förutsättningar och man bara kan påverka och kontrollera det man själv gör. Men det är klart nu har jag ett flerårigt kontrakt och då är det kanske lättare att tänka så än om man kör för att förlänga sitt avtal, säger Mattias Ekström som är dubbel DTM-mästare.

– Jag gör mitt bästa. Räcker det till titeln är jag nöjd och jag hoppas att det gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

DTM

WTCC