”Sluta med skitsnacket”

SPORTBLADET

Baryard till attack mot interna strider i landslaget: Har gett sämre resultat

Foto: Vill ha förändring. Malin Baryard höll inte igen på kritiken mot landslaget i sitt sommarprogram. ”Skitsnacket påverkar, och jag vet att i vissa tävlingar har det varit en bidragande orsak till sämre resultat”, säger hon.

Manipulerade urinprov och interna stridigheter i det svenska landslaget.

Stjärnryttaren Malin Baryard sågar ridsporten jäms med fotknölarna.

– Vi ryttare måste sluta prata skit om varandra, säger Baryard.

Foto: Helena Lundbäck håller med Baryard. ”Hon har en poäng”.

I sitt sommarprogram i P1 stod Malin Baryard för kontroversiella uttalanden. Stjärnryttaren, med bland annat OS-silver på meritlistan, var hård i sin kritik mot ridsporten.

Bland annat tryckte Baryard på det faktum att mygel med urinprov förekommer, precis som att det under tävlingar ryktas om stulna banskisser och fiffel i hästboxarna.

Men kritiken upphörde inte där. Baryard hävdar även att osämja härjar i landslagstruppen. Ett problem som funnits till och från och som i vissa fall

varit så negativt laddat att resultat på tävlingar blivit lidande.

– Vi ryttare måste sluta prata skit om varandra och i stället konkurrera på hästryggen, sa Baryard i P1.

Fel fokus

Uttalandet skapade en storm och Malin Baryard bombarderas med sms och mail.

För Sportbladet utvecklar hon sitt resonemang:

– Det är allmänt skitsnack i laget i bland. Jag tycker det vore bättre om vi la allt fokus på tävlingarna. Men så är det inte alltid.

Vad är det för skitsnack?

– Allmänt groll. Folk snackar så mycket. Jag vill inte ge ett konkret exempel som kan peka ut någon. Men det här snacket påverkar och jag vet att i vissa tävlingar har det varit en bidragande orsak till sämre resultat. Men vi är individualister och man går inte ihop med alla, säger Baryard.

”Hon har en poäng”

Med risk att peka ut någon vill Baryard inte ge konkreta exempel. Men hon får stöd av landslagskollegan Helena Lundbäck.

– Har jag förstått Malin rätt så tycker jag absolut

att hon har en poäng i det hon säger. Det är skitsnack och mycket avundsjuka både i laget och utanför. Folk borde lägga mindre krut på att anklaga folk för att hålla på med något fuffens och i stället fokusera på sitt eget, säger Helena Lundbäck.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport