Motorsport

Vännen: Att han är borta är tungt och svårt att ta till sig

SPORTBLADET

HABO

En profil som gjorde comeback i sin sport. Proffsig, omtyckt och driftig.

- Att han nu är borta känns väldigt tungt, säger roadracingföraren Johnny Lacnak, 32, om vännen och förarkollegan Joakim Karlsson, 39, från Habo.

Roadracingkompisen Johnny Lacnak sörjer sin döde vän Joakim Karlsson.
Roadracingkompisen Johnny Lacnak sörjer sin döde vän Joakim Karlsson.

Olyckan på Isle of Man har skapat djup förstämning i Habo där den omkomne Joakim Karlsson har sin familj, sitt videoföretag och många vänner.

Pappan, Jarl Karlsson,60, är kommunalråd (s), en välkänd och stridbar politiker.

Efter över 10 år vid sidan om racerbanorna ville Joakim tillbaka. Han tog upp roadracingen under teamnamnet Iceman och satsade seriöst på träning.

"Vi pratade mycket"

- Han kom ner till vårt träningsläger i Brno i Tjeckien i mitten av april för att finslipa formen inför säsongen, berättar Hanna Lacnak, 56, som tillsammans med maken Frank, 62, och sonen Johnny blivit eldsjälar inom roadracingen.

- Vi brukar hyra banan där nere och samla ett 30-tal svenska förare. Joakim dök upp tillsammans med Christer Miinin och vi hade några fina dagar tillsammans. Vi bodde i husvagnarna intill varandra och pratade mycket - bland annat om Joakims dröm att ställa upp i Isle of Man.

- Det är klart att vi diskuterade riskerna, loppet är ju känt för att vara tufft, men Joakim förklarade att han längtat hela sitt liv efter att få köra den klassiska tävlingen, berättar Johnny Lacnak.

- Som förare förstår jag hur han tänkte, en sådan dröm vill man uppfylla oavsett vad andra tycker.

Medlem i Anderstorp

Men drömmen blev en tragedi.

- Det är tungt, svårt att ta till sig, säger Johnny Lacnak .

- Han var ju oerhört proffsig, en säker förare. Jag var själv med i hans team och hjälpte till under träningstävlingen i Brno. Joakims kunnande väckte respekt.

Den omkomne var medlem i legendariska Anderstorp Racing Club. Roadracingansvarig i klubben är Volmar Mårtensson.

- Tankarna går naturligtvis till familjen i första hand. För egen del kände jag inte Joakim personligen men jag vet att han var uppskattad av kollegor i sporten. Saknaden är stor.

Som en förarkollega skriver på realroadracing.se, Joakim Karlssons hemsida:

- Farväl och hoppas att du ser ner och skyddar oss andra RR-förare. Du var en härlig och betydande människa inom RR. Du ville det bästa för alla. Vila i frid!

Joakim Karlsson sörjs närmast av föräldrarna och en yngre bror i Habo. Han efterlämnar också en minderårig dotter.

Ebba von Essen

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport