Överkörda – av Juventus

SPORTBLADET

Stjärnklubben vägrar att släppa Zlatan- om han inte blir återställd i knäet

WIEN

Juventus släpper inte Zlatan Ibrahimovic till matchen mot Kroatien om han inte är hundraprocentigt återställd.

Den mäktiga storklubben vill inte att Zlatan ska spela för Sverige och förvärra sin skada.

- Det finns förbundskaptener som bara tänker på sina egna lag, säger Fabio Capello.

Foto: Tjänar 30 miljoner/år Namn: Fabio Capello. Född: 18 juni 1946. Klubb: FC Juventus. Inkomst: Runt 30 miljoner kronor om året. Spelarkarriär: Mittfältare, värvad till Roma 1967. Senare i Juventus och 1976 köpt av Milan där han avslutade karriären. Landslagsspelare under flera år. Tränarkarriär: 1985-1991 i Milans ungdomssektion. Tog över som A-tränare 1991. Vann på fem säsonger ligan fyra gånger, italienska supercupen tre gånger, Champions Leauge en gång och europeiska supercupen en gång. Gick till Real Madrid, vann ligan direkt. Tillbaka i Milan 1997-1998. 1999 kallade Roma och Capello kom, vann ligan 2001.Till Juventus 2004/2005 och vann direkt italienska ligan.

Juventus behåller Zlatan Ibrahimovic i Turin och i nuläget talar lite för att han kommer att kunna spela mot Kroatien.

Att Zlatan hinner bli helt återställd till på lördag är inte troligt. Och i så fall spelar han inte - om Juventus får bestämma.

Storklubben kommer att använda allt sitt inflytande för att Zlatan inte ska spela och riskera en värre, långvarig skada.

Har markerat

- Juve konstrar aldrig med friska spelare och sköter alltid allting korrekt. Men samtidigt har klubben redan markerat mot Sveriges landslagsledning att man helst ser att dess önskemål följs, säger en källa i Turin till Sportbladet.

Att David Trezeguet är skadad och blir borta minst tio dagar, troligen längre, förbättrar inte läget för det svenska laget. Med den franske forwarden borta blir Zlatan ännu viktigare för Juve.

Klubbens dopningsdömde chefsläkare Riccardo Agricola, som avtjänar ett villkorligt fängelsestraff, är den som står i daglig kontakt med den svenska landslagsledningen. Agricola är känd för att få sin vilja igenom.

- Juves stora problem är att man håller för hög kvalitet. Hela startelvan utom Nedved, som tackat nej till landslaget, är i väg på kval. Det sliter på laget, säger en källa.

Skadad i landslaget

Lilian Thuram skadade sig när han spelade för Frankrike i september, han missade flera matcher och är inte återställd.

- Det finns förbundskaptener som bara tänker på sitt eget lag, sa en rasande Fabio Capello nyligen.

Han syftade då på franske förbundskaptenen Raymond Domenech och sa även:

- Tyvärr var jag en god siare när jag förutspådde skador med landslagen.

Capello var öppet kritisk mot landslagsspelet som han menar förstör för klubbarna.

- Förbunden borde ersätta oss ekonomiskt när spelare skadar sig på landslagsuppdrag, sa han.

Uppskattar Sverige

Både Capello och Juves ledning

tycker också att det blir för tufft spelprogram med landskamperna.

- Spelarna blir för trötta, anser Capello.

Juventus uppskattar därför den svenska landslagsledningens hittills tillmötesgående attityd kring Zlatan. Något som dock inte hindrar att klubben i sin tur är mindre tillmötesgående och bara släpper i väg Zlatan om det är helt riskfritt.