Firad av en halv miljon

SPORTBLADET

Fansen hyllade Henke i timmar: "Han är helt unik"

1 av 6 | Foto: Storslaget farväl 70 000 människor hade samlats på Camp Nou för att hylla Barcelona efter Champions League-segern. För Henrik Larsson var det sista mötet med Barçafansen.

Klockan 23.23 i går kväll tog Camp Nou farväl av den store finalhjälten.

Henrik Larsson bars runt på Barçastjärnornas axlar och publikens hyllningar ville aldrig ta slut.

- Larsson är helt unik och blir svår att ersätta, säger klubbens sportchef Txiki Begiristain.

Begiristain öste beröm över supersvensken dagen efter segern i Champions League-finalen mot Arsenal. Henke spelade huvudrollen med två geniala framspelningar som vände matchen.

- Han är en bra lagkamrat, solidarisk och en typisk nummer nio som jobbar hårt. Vi måste hitta en liknande spelartyp, men vi är medvetna om att det inte blir lätt eftersom Larsson är helt unik, säger sportchefen.

En halv miljon firade

Henke & Co hade en makalös gårdag. Efter flygturen från Paris tog de båten in till hamnen i centrala Barcelona där över en halv miljon väntande människor ville vara med och fira. Sedan klev spelarna och tränarstaben upp på taket på ett rullande diskotek i form av en monsterlångtradare som var 18 meter lång, 4,5 m bred och 5,5 m hög. Till tonerna av en trumspelande Ronaldinho körde långtradaren ett fyra timmar långt segertåg genom staden.

Henke stod placerad ganska långt bak bredvid bästa kompisen Giovanni van Bronckhorst och de såg ut att trivas ganska bra med all uppståndelse.

Mikrofonen trasig

Strax efter halv tio anlände de till slutdestinationen Camp Nou där närmare 70 000 supportrar fanns på plats.

Där väntade tal, uppträdande, musik och fyrverkerier under två timmar. Henrik Larsson, Gabri och den assisterande tränaren Henk Ten Cate lämnar nu klubben och de tre bars runt planen och åskådarna sjöng: "Larsson, Larsson, Larsson"

Det var meningen att Henke skulle säga några ord till publiken men mikrofonen hade gått sönder under det vilda firandet.

Sedan fortsatte Barçastjärnornas privata fest på hemlig plats under hela natten.

Markus Eriksson