Äntligen toppkänning för Ericsson

SPORTBLADET

”Vi är klar tvåa för tillfället”

Hej

Nu är det cirka sex dygn sedan vi lämnat New York med siktet inställt på Europa och Portsmouth.

Och för en gång skull kan jag få skriva att vi är med och slåss i den absoluta toppen av en etapp. Vi är klar tvåa för tillfället.

Foto: Magnus Woxén.

Vi på Ericsson – och alla andra båtar med för den delen – började med att kryssat oss upp förbi Halifax på den nordamerikanska nordostkusten. Och jag kan bara konstatera att det är fruktansvärt tråkigt och jobbigt att kryssa. Som tur är så är det inte särskilt vanligt med kryss så många dygn som vi hade det i början när man seglar från USA över Atlanten till Europa. Varken vår båt eller människor är gjorda för att kryssa.

Varje gång vi ska slå så innebär det minst en halvtimmes jobba att flytta saker både på däck och under däck. Framför allt är det tungt med alla segel. Alla ombord måste upp och hjälpa till, även de som ligger och sover. Men varje gång vi slår så hittar man något som varit försvunnet sedan det senaste slaget. Jag hittade nyss min mössa under ett stort segel.

Nu har vi förhoppningsvis tagit vårt sista slag på ett par dygn och därmed bör det bli lite lugnare. Men ännu sämre än alla slag är fukten och kylan. Värmaren har redan pajat vilket innebär att det är lika kallt under däck som i vattnet, dvs. åtta grader.

Men egentligen spelar allt det där ingen roll. Stämningen ombord är på topp eftersom vi för första gången är med i racet på allvar. Vi ligger på en stabil andraplats. I täten tuffare ledaren ABN Amro one på som vanligt, men sedan är det vi och vi håller konkurrenterna en bra bit efter oss. Det känns som en evighet sedan jag fick uppleva känslan av att vara med och slåss i toppen.

Just nu kan jag stå ut med det mesta, till och med att vi har en hel del vatten inne i båten och inte utanför, där det ska vara. Jag ska väl inte påstå att vi läcker som ett såll, men visst läcker det vid roder-gångjärnen och vi kan inte köra pumparna jämnt så vi får ta till en klassiker, vi öser. Och vi öser mycket?

Trots läckor och kyla så har vi som sagt bra stämningen ombord och det beror inte bara på sportsliga framgångar. Vi har också bytt matansvarig ombord vilket betyder att vi för första gången har med lite godis, som klubbor och torkat kött. Vi är nämligen som små barn. Får vi bara en liten klubba så blir vi lyckliga

Vi hörs!

Magnus Woxén ([email protected])