SVT slarvade bort historien

SPORTBLADET

SVT2:s temalördagar är oftast mycket ambitiösa genomlysningar av de utvalda ämnena. I det ljuset är det därför svårbegripligt varför fotbolls-VM i går slarvades bort.

Här hade SVT chansen att ge oss den alternativa VM-historien. Den om myglet när Tyskland fick VM, om Fifas egen variant av demokrati, om slavhandel, läktarvåld och politiskt utnyttjande.

Eller åtminstoen ett försök att förklara fotbollens kraft, med utgångspunkt i Herbert Zimmermans referat av Västtysklands seger 1954, en seger och ett referat som gav en skuldbelagat nation nytt självförtroende.

I stället fick vi två poetiska inslag med brasiliansk anknytning, långfilmen "Skruva den som Beckham" och ett reportage om norska supporters. Enskilt bra, men som hörnstenar i ett VM-tema tablåförfalskning.

"Skruva den som Beckham". Vad har den med VM att göra? Hade de ansvariga för temakvällen tagit fotboll på allvar hade det givna filmvalet varit "Das Wunder von Bern". Även den om VM 1954 och den västtyska segerns betydelse för landets rehabilitering.

Ni såg väl Girot? Etapp 2 rakt upp, på smala byvägar, åskadare som sprang med cyklisterna som ju högre upp loppet kom bara hade en smal ränna i ett folkhav att ta sig fram i. Karneval, tjurrusningen i Pamplona, katolsk helgonfest och över allt detta Roberto Vacchis berättande om cyklister i slagsmål och annat ur loppets folklore. Tv-sport när den är som bäst, tack Roberto, Eurosport, Gud och Rai för upplevelsen. Och givetvis kamermännen på motorcykel. Deras akrobatik påminner om dödsryttarna på motorcykel som förr uppträdde på festplatser.

Veckorna före fotbolls-VM är landskampstäta. Men i tablåerna för VM-kanalerna SVT och TV4 märks det inte. Utan det är tack vare Viasat och Eurosport som svenska tittare kan följa förspelet.

Franska Ligue 1 känns redan som hösten och vinterns liga. Så veckans vinnare är Viasat Sport.

Frank Östergren