Centimetrar från döden

SPORTBLADET

Funktionärsmiss höll på att kosta åskådare livet

HAGFORS

Det skulle ha varit två minuters mellanrum mellan de startande bilarna i Svenska rallyts huvudklass.

Det blev bara en.

Misstaget gjorde att Stohl fick vara med om en av sina tuffaste rallyetapper i karriären.

– Det var mycket nära att jag kört på en åskådare, folk fick hoppa av vägen när jag kom, berättar Stohl.

Foto: Österikaren Manfred Stohl pustar ut efter etappen där han var nära att köra ihjäl en åskådare.

Det var en mycket upprörd Stohl som kom till målet efter den andra specialsträckan. Ute i skogen hade han tvingats kryssa sig fram mellan åskådarna.

Riktigt nära

– Var och varannan kilometer var det folk som var nära att komma i vägen. När du är under stress så blir det förstås lätt så att du känner att du är nära att köra på någon, men en gång var det i alla fall riktigt nära, säger österrikaren.

Det var i samband med starten av sträckan som misstaget gjordes. Fransmannen Loeb anlände en minuts sent till start sedan han haft problem med sin motorhuv, därför kom Stohl till start bara minuten efteråt. Starten skulle dock ha behållit startintervallen på två minuter.

Noga med säkerheten

– Ett fel har begåtts av oss, men det kunde mycket väl ha hänt ändå att bilarna bara kommit med en minuts mellanrum. Det händer att förare får problem ute på en sträcka, till exempel blir stående i en snödriva och tappar en minut, då blir det också en minut mellan bilarna ibland, säger tävlingschefen Christina Lundqvist.

Har säkerheten brustit i och med missen?

– Nej, vi är alltid noga med säkerheten och det händer också att vi bestämmer oss för att starta bilarna med längre tidsavstånd om vi vet att den som startar efter kör mycket snabbare än den som startar före. Men vi gjorde ett fel, säger Lundqvist.

Det är mycket snö i Värmland i år. Det gör att publiken använder rallyvägarna när de ska flytta sig i skogen.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport