Förlust - men inget finskt ras

SPORTBLADET

Tjeckien vann ”bara” med 3-0

Helsingfors

Det blev förlust, men definitivt inget ras. Ett tillbakatryckt Finland förlorade VM-kvalmötet hemma mot Tjeckien med 0-3 på onsdagskvällen. Ett resultat Sverige kunde vara glada över.

Glasklara 0-3 i Finland och Tjeckien blev klart för playoff. Finland var chanslöst och stundtals var det spel mot ett mål. Men Sverige behövde aldrig vara oroligt för en total utskåpning, så bra var aldrig Tjeckien utan Milan Baros och Jan Koller. De tre målen gjordes av Tomas Jun, Tomas Rosicky och Marek Heinz.

- Tjeckerna var rörliga och bytte plats hela tiden och det gjorde vårt jobb svårt. I synnerhet Vladimir Smicer hittade in i mitten från flankerna och så föddes ju det första målet också, säger lagkapten Sami Hyypiä.

Det första målet kom redan efter sex minuter (Jun) och då var det förmodligen många i Sverige som drog efter andan. Men det grämde kaptenen.

- Jun gjorde ett bra lopp in bakom ryggen på mig och med de här gamla benen orkar man inte, nä skämt åsido Tjeckien spelade läget ypperligt. Jag vet inte om Janne (Saarinen) redan i det läget fallit och om det påverkade situationen, säger Hyypiä.

Men tjeckerna lyckades inte få in fler bollar före paus. Bara två mål i den andra halvleken gav ingen nerv inför Sveriges match mot Island. Island var då tvunget att vinna med tolv mål för att Tjeckien skulle stjäla Sveriges bästa-tvåa-biljett.

Målvakten Jussi Jääskeläinen var det bästa Finland kunde bjuda på, trots de tre insläppta målen. En mild frustration kunde skönjas i hans ansikte.

- Vi skapade lägen, men man måste kunna hålla nollan mot de här stora länderna. En mållös match skulle redan det ge mer trovärdighet, sammanfattar Jääskeläinen.

Tjeckien lade hur som helst beslag på andraplatsen i grupp 1 samtidigt som det stod klart att Rumänien därmed missar VM-slutspelet nästa sommar. Finland slutade fyra i gruppen. Sedan tidigare stod det klart att Holland som etta är klart för VM.

Rumänerna försökte desperat att få Finland att vinna den sista kvalmatchen, bland annat försökte en rumänsk tidning "muta" det finska laget med 100 000 kronor vid seger.

Djurgårdens försvarare Toni Kuivasto spelade från start medan Dif-lagkamraten Daniel Sjölund ersatte Mikael Forssell i den 63:e minuten.

TT-FNB