Ge sporten ett analys-program

SPORTBLADET

Samhällsprogrammet Faktum har varje vecka ett satiriskt inslag i form av ett mycket regeringsvänligt kinesiskt nyhetsprogram.

Jag vet inte om Faktums bild av kinesisk tv är sann. Men jag råkar veta att världen hänger ihop så konstigt att de älskar europeisk fotboll i Kina.

Och därför kan vi européer se matcher gratis.

För dem som känner till internets märkliga vrår har ju upptäckt att det går att se sitt favoritlag spela även om Canal+ visar Juventus i stället. Sändningar kan fildelas live och direkt till europeiska datorer från Kina, där de tar hårdare på andra lagar än de om copyright för tv-program.

Bildkvaliteten är dålig, sändningarna är meckiga att starta och kommentatorerna uttalar Ibrahimovic med halländskt ”r”. Men om jag känner internet rätt kommer det där säkert bli bättre. Förmodligen i samma takt som en debatt om piratkopiering rullar igång. För tv-pengar är stora pengar, som försvinner om programmen går att strömma gratis till var mans och kvinnas dator.

Fildelning har inneburit ett delvis nytt, och härligt, musikliv. Artister och publik har hittat varandra på nya sätt och storbolagens agendor är inte längre lika viktiga för vilken musik vi får höra. Men idrotten är mycket mer beroende av traditioner och institutioner än vad musiken är. Det blir intressant att se hur sporten, och tv-sporten, kan påverkas av fildelningen.

Faktum handlade förra veckan om bristen på öppet homosexuella män inom fotbollen. Jag sitter och ser på Sportspegeln och tänker på hur långt programmet är. Och hur Faktums reportage skulle varit ungefär lika udda här som en bög i ett fotbollslag.

Idrotten är så mycket politik och ekonomi att det är hopplöst omodernt för public service att inte ha någonting annat än en sportspegel för att skildra den. Ett program som speglar mindre och tar på sig analysglasögonen istället saknas mycket. Faktum kan ju.

Sämst

Bäst

Malena Johansson