Sportbladet

Ibland måste man ställa svåra frågor

SPORTBLADET

Lasse Anrell: Är inte Claes Runheim gammal hockeyspelare?

Svensk idrott är i kris.

Det myglas, hånglas, gnälls och fuskas alldeles för mycket.

Här är minst 13 mer eller mindre aktuella frågor om sport – senhösten 2005.

1. Får Zlatan eller FCZ-Tore Guldbollen i morgon kväll? Det är den stora frågan. Kommer överhuvudtaget Zlatan? Och kommer mer än gärna han när han får veta att det är Robert ”Krokodilen” Laul som ska lämna över priset? Kommer han då att säga att han hellre vill ha det av ”hon den där som tror hon kan italienska”?

Eller kommer juryn äntligen att visa lite ryggrad och ge priset till Tore i FCZ, mannen och laget som 2005 tog svensk fotboll till helt nya dimensioner?

2. Borde inte Lilian Thuram få stora ryggradspriset för sina uttalanden i fransk tv om regeringen och förorterna? Det var förbanne mig det bästa jag hört en idrottsman säga sen Roy Andersson pratade solidaritet på sin tid.

3. Kommer Ulf Lundell att bli ny idrottminister? Jag såg och hörde honom på Tyrol i torsdags och blev ganska förvånad när  han pratade om sitt ohyggliga behov av sport:

– Söndagar kan vara ganska sköna. Det finns sååååå mycket intressant fotboll på tv.

Och han var inte ens ironisk.

4. Skulle man skratta eller hånskratta när man läste rubriken i Expressen: ”Djurgården ger Hysén drömbud: Får över 80 000 i månaden om han stannar.”?

Drömbud... eeh? Är det nån som kan undra över varför allsvenskan ser ut som träskbrottning när man läser sånt. 80 000 – det är en tredjedel av vad duktiga hockeyspelare tjänar i elitserien.

5. Sa Markus Rosenberg veckans allra mest avslöjande och elaka sak i veckan, apropå Tobias Hyséns flytt till Standard Liege?

– Jag har själv utvecklats som fotbollsspelare även om jag inte gör lika mycket mål. Det är en sådan stor skillnad på allsvenskan och att spela ute i Europa, som i Ajax. Ser man på allsvenskan är det nästan korpfotboll.

Korpfotboll... Gud bevare alla spelare som stannar i allsvenskan.

6. Är det Putte Carlsson som ligger bakom att Djurgården fotboll flyttar från stan? Men Södertälje? Vad är det för fel på Linköping?

7. Varför var Robert Laul förvånad på sin blogg över att de sydkoreanska myndigheterna ville veta om han tänkte föra in nån krokodil genom tullen? Herregud, vi som känner Laul vet att det är en ovanligt berättigad fråga i hans fall.

8. Varför var det så ovanligt lätt att forska efter den läckande källan till Dagens Eko nyheter om Bosse Ringholm och Enskede?

9. Borde Bengt-Åke Gustafsson eller jag vara mest orolig över att vi har exakt samma syn på årets NHL-hockey?

Anrell 30 oktober: ”Ser ut som allstarmatcher utan tacklingar.”

Gustafsson i torsdags: ”Ser ut som allstarmatcher för oldtimers utan tacklingar.”

Anrell: ”Backarna hinner aldrig jaga forwards utan måste ställa upp i försvarszonen. Ritbord istället för kamp. Positionsspel istället för tacklingar.”

Gustafsson: ”De ställer upp i en box i egen zon och vågar inte röra motståndarna för att de är rädda för utvisningar.”

Och så vidare.

10. Är det här årets konstigaste fotbollspoesi från soccernet.com och deras livekommentar från Aston Villa – Liverpool 5 november:

“Well, while the game gets going it’s time for a fact, so here goes: Today is David O’Leary’s 100th game in charge of Aston Villa. Not a great fact, but a fact all the same.”

11. Behöver verkligen Gunnar Larsson mera makt i IFK Göteborg? Han är redan hedersordförande och chef i valberedningen. Men jag har förtroende för Larsson av ett enda skäl: han begriper opera. Vi satt en gång en hel tågresa från Göteborg till Stockholm och pratade opera. Lucia di Lammermoor, sa jag. Don Carlos, sa han.

Vi hade båda rätt.

12. Läste ni Peter Wennmans strålande intervju med Frölundas gamla klubbdirektör, den magnifikt bittre Benny Gustafsson? Där fick man bland annat veta att om frun skriver ett brev till Thomas Bodström och säger att maken mår skitdåligt i fängelset så fixar ministerstyret Bodström så att Benny får komma ut. Fortare än kvickt. Och vad tyckte egentligen den andra gamle Frölundabasen Hasse Andersson om det Benny sa? ”Hans förhållande till åklagaren var bättre än mitt – särskilt på kafferasterna”. Vad betyder det? Och vad sa hela intervjun om hur slutet på Blåvitthärvan kommer att bli? Det borde flera inblandade grubbla lite på.

13. Är inte Claes Runheim gammal hockeyspelare?

Lasse Anrell

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet