Friidrott

Skadan som hotar VM

SPORTBLADET

Nytt fel – Olsson ställer in samtliga tävlingar i sommar

Det var inte den gamla skadan som spökade i Christian Olssons högerfot.

Det var en ny.

Det gör att alla planerade tävlingar före VM ställs in.

- Nu kan vi bara vänta och se, säger hans manager Daniel Wessfeldt.

VM I FARA En ny skada har upptäckts i Christian Olssons högerfot. Han tvingas därför nu att vila från alla planerade tävlingar i sommar för att kunna ställa upp i VM i Helsingfors.
VM I FARA En ny skada har upptäckts i Christian Olssons högerfot. Han tvingas därför nu att vila från alla planerade tävlingar i sommar för att kunna ställa upp i VM i Helsingfors.

I fjol hoppade friidrottsvärldens mest framgångsrika högerfot hem både OS-guld och nära tio miljoner till Christian Olsson.

Nu stoppar samma fot honom från allt tävlande - på grund av en irritation som är så liten att den knappt kan uppfattas med ögat.

Onsdagens magnetröntgen i Göteborg gav ändå svaret på varför han fortfarande inte kan hoppa max.

- Nu ställer vi in alla planerade tävlingar i sommar, säger hans manager Daniel Wessfeldt.

"Hellre EM än VM"

- Nu får det ta den tid det tar. Alla drabbas förr eller senare av skador och ska man se något positivt i det hela, så var det i alla fall rätt säsong. Det hade ju varit värre om skadan kommit ett OS-år som i fjol och då tresteg även var en av grenarna i Golden League.

- Eller nästa år, då det är EM på Christians hemmaplan i Göteborg. Jag tror hellre han är med där, än i Helsingfors, säger Daniel Wessfeldt.

Det finns fortfarande ett litet hopp om att Olsson ska kunna försvara sitt VM-guld i Helsingfors.

Han tränar fortfarande dagligen och hans tränare Yannick Tregaro säger:

- Blir han bara bra i foten, så kommer det inte att gå väldigt fort tillbaka. Han är i bra fysisk form och har kunnat träna allt utom att maxbelasta foten.

Olssons högerfot är nyckeln till hans framgångar.

Men samtidigt den del av kroppen som får ta mest stryk.

Stora påfrestningar

Det är högerfoten han sätter i plankan och den fot han först landar på. Just landningen efter förstasteget är det mest påfrestande. Då utsätts foten för ett tryck på 500-600 kilo. Det är enorma påfrestningar.

Det är också höger ben och fot som Christian haft problem med tidigare. Inför OS hade han knutor på högerlåret som hämmade honom under sommaren, men som blev bättre till OS.

Christian Olsson hade ett ganska magert tävlingsschema den här sommaren. Tresteg är med på väldigt få internationella galor, till skillnad från i fjol och är ingen Golden League-gren.

Däremot är skadan olycklig för de svenska arrangörer som velat bygga sina galor kring svensken. Bland annat Folksam Grand Prix-tävlingen i Norrtälje den 11 juli, där Olsson skulle ha varit det stora affischnamnet.

Enligt överläkare Sten Björnum, som undersökte Olsson, kommer den nya skadan att läka utan att ge några men.

- Problemet är att vi inte vet hur lång tid läkningsprocessen tar.

Olsson ska magnetröntgas igen om fyra till sex veckor.

Om sju börjar VM.

Har skadat språngbenet

Mats Wennerholm

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott