”Alla fick slita arslet av sig”

SPORTBLADET

Norrmännen drog nytta av svenskarnas problem

Foto: Marcus Hellner var rejält utpumpad efter målgång.

Holmenkollen Vallamissen tände norrmännen.

När Daniel Richardsson och Marcus Hellner halkade efter spred norska ledare ut information till sina åkare om svenskarnas problem.

– Det gav oss massa extra energi, säger loppets femma, Martin Johnsrud Sundby.

Johan Olsson beskrev det bäst:

– Alla fick slita arslet av sig när Daniel (Richardsson) gick upp. Att han sedan bara kan försvinna och vara femton sekunder efter vid varvning är inte normalt.

– Det kändes som att man hade åkt i smuts. I hydraulolja. Då går skidorna skitkasst till slut.

”Gav oss massa energi”

Under loppet behövde inte norrmännen Olssons målande ord för att fatta att något gick trögt. När svenskarna tappade mark fick Petter Northug och de andra direkt höra om det dåliga glidet.

– Svenskarna var lite bakom på skidorna. Det var synd för deras del men gav oss massa extra energi. Kampen mot Sverige är ju viktig, säger Johnsrud Sundby.

Behövdes tändvätskan?

– Ja, de såg starka ut i början av loppet med tre man långt framme, så jag tänkte att de skulle bli farliga. Vi får se om de blir det nästa gång, med bättre skidor.

”Vi har många fördelar”

Den norske vallachefen Knut Nystad vill inte såga sina svenska rivaler som exempelvis överglänste norrmännen under OS.

– De träffade väl inte helt rätt med vallakombinationen. Det är en fin balansgång, det räcker att en åkare vill ha ett extra lager, mer fäste till exempel, säger han.

Vilken fördel har ni av hemmaplan?

– Vi har många fördelar här. Vi känner snön, vi har större team, vi har testat länge. Det är många förutsättningar som gör att det är bättre för oss.

ARTIKELN HANDLAR OM