Mest underhållande hockeyshow som finns

1 av 5 | Foto: TT
SPORTBLADET

LAS VEGAS. Ett råd till alla som gillar att vara med där de raka puckarna slås:

Gör som tusentals andra svenskar och åk till Las Vegas och gå på match i T-Mobile Arena.

Där, i NHL:s nya ”hotspot”, arrangeras världens mest underhållande hockeyshower.

Att Vegas Golden Knights resultatmässigt gjort större succé än något annat expansionslag i den nordamerikanska proffsidrottens historia, och i strid med all logik och all sans har chansen att vinna hela jädra grundserien, är ett väldokumenterat faktum.

Nej, vi har inga ord kvar som räcker för att förklara det overkliga i den framgången, men igen – de flesta som följer hockey känner till den.

Mer okänt är måhända vilket oerhört avtryck laget redan gjort i sin hemstad.

Populäraste attraktionen

Men get this:

De Gyllene Riddarna är faktiskt ingenting mindre än den populäraste attraktionen i Sin City sedan Elvis höll hov på dåvarande Hilton på Paradise Road på 60- och 70-talet.

Att de skulle bli den sortens kioskvältare borde herr krönikören kunnat förutspå redan under de första, historiska matcherna i T-Mobile Arena i oktober, för de fick den heta ökenluften mellan hotellskraporna att skälva i hockeyfeber. Men jag trodde mest det rörde sig om ståhej och upphetsning över att fantasistaden fick se sitt första proffslag någonsin födas.

När jag nu, efter fyra månader, återvänder har den där febern emellertid stegrat ytterligare.

Det framgår redan på väldiga McCarran-flygplatsen, nerlusad med VGK-loggor och souvenirer – och blir än tydligare på den berömda Strippen, där det inte går att promenera tio meter utan att se en svart- grön- och guldfärgad matchtröja. 

Och när laget en vanlig fredagsförmiddag i februari kör ett pass i sin fashionabla träningshall i Summerlin, 20 minuters bilväg väster om Strippen, sitter 1500 fans på läktarna och skanderar ”Let's go, Knights” om och om igen. 

– Så är det för mesta, berättar William Karlsson, lagets svenska sensationsman.

Svindlande.

Fråga bara bortalagets stjärnor

I samband med matcherna spårar det – på ett positivt sätt – ur fullständigt.

Ingenstans i hela ligan är stämningen lika brakande uppspelt och vildsint under helt ordinära grundseriematcher som i T-Mobile.

Den som inte tror på mig kan ju fråga bortalagens stjärnor. En sådan som Alex Ovetjkin var alldeles lyrisk när Washington Capitals nyligen gästade öknen för första gången – och förlorade.

– Jag har aldrig upplevt sådan atmosfär under grundseriematch, febrade han. 

Hur har NHL lyckats göra ett sådant inbryt på en helt jungfrulig hockeymarknad, undrar antagligen vän av ordning.

Att riddarna varit så sinnesjukt mycket bättre än förväntat har förstås med saken att göra, men det handlar också om just hungern efter riktig idrott i en stad som trots innevånartal på över två miljoner aldrig haft någon – och det faktum att så många av de två miljonerna ursprungligen kommer från andra platser, inte minst i det hockeytokiga norr.

Man sitter och gapar

Viktigast av allt är dock, tror jag, att klubben och dess anställda tagit fasta på det faktum att Las Vegas är ”The Entertainment Capital of The World”.

Matcherna i T-Mobile är veritabla Cirque de soleil-shower, späckade med blixtrande action och humor och häpnadsväckande högteknologiskt lull-lull. Man sitter mest och gapar förundrat hela tiden. När man inte skrattar.

Inramningen konkurrerande klubbar i alla år tyckt att de roat sina fans med liknar spartansk friluftsteater i jämförelse.

Tusentals svenskar har redan upptäckt vilka happenings dessa tillställningar är, verkar det som. Det kryllar i alla fall av landsmän i och runt arenan under den vecka jag tillbringar i Nevada-öknen.

Följ dem i spåren, lyder min rekommendation.

Det går numer direktflyg, för en relativt billig peng, med Norwegian från Arlanda till McCarran.

Åk.

Hockey blir inte roligare än den är på Strippen just nu. 

Svenskarna som vunnit NHL:s poängliga 00:18

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM