Så kapar tjuvar ditt konto – via mobilen

Av: David Tanentsapf, Minimedia

Publicerad:

Spelade poker för 5 000 kronor på Annas mobilfaktura

Anna Berger blev bestulen på sin mobiltelefon.

En halvtimme senare hade tjuven spelat bort 5 000 kronor på nätpoker – och betalat med mobilfaktura.

– Jag blev helt chockad, säger hon.

Det var under en kväll på nattklubben Tylöhus utanför Halmstad som Anna Berger upptäckte att någon hade rotat i hennes väska.

– Jag märkte att dragkedjan var uppknäppt och tänkte att nu är det mobil, plånbok och allting, men det var bara mobilen som var borta, säger hon till SR Halland.

"Rör sig om 5 000 kronor"

Anna Berger gjorde en polisanmälan för att kunna spärra sitt simkort och det var när hon återigen kunde börja använda sitt gamla nummer i en nyinköpt telefon som samtalet kom. En man från Zong, ett företag som sysslar med mobilfakturor, ringde och började ställa frågor.

– Och då blev han helt tyst, så jag frågade vad som hade hänt. Han svarade att det har skett transaktioner från mitt nummer till deras företag. Jag blev helt chockad och frågade vad det rör sig om. Han svarade att det rör sig om 5 000 kronor, säger Anna Berger.

"Aldrig hört om det innan"

Eftersom det rör sig om en mobilfaktura behövde tjuvarna inga kontouppgifter överhuvudtaget för att komma åt pengarna. Och enligt Hallandspolisen är Annas fall det andra anmälda på kort tid.

– Jag har aldrig hört talas om det innan och jag har aldrig träffat någon som varit med om det heller. När vi har snackat om det så har folk dels tyckt att det är helt galet att man kan göra så med bara mobilnummer, men även förstår folk hur lätt det egentligen är, säger Anna Berger.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN