KRAVMÄRKTA RUM

SPORTBLADET

Svenskarnas VM-hem – en blandning mellan simhall och fjällstuga

1 av 6 | Foto: Gym ➕➕➕ Stort och maffigt, men mysigt som en akutklinik. Rader av metallskelett som man kan hoppa upp på för att böja sina kroppsdelar.

Oslo. I höstas brändes halva huset ner av en arg kvinna.

Nu har byggnaden restaurerats och när Sportbladet kikar in i de svenska längdstjärnornas VM-boende framträder en slutsats:

Det är inget för glidare.

De vita stenplattorna i foajén andas simhall. Träpanelen på väggarna skriker fjällstuga. Det kan fastslås direkt: svenskarna har inte bokat Olympiatoppen för inredningen.

Ändå är de glada.

– Vi bodde där förra året under för-VM. Det blir kanonbra. Jag tror det blir ganska skönt att det ligger en bit från Holmenkollen.

– Vi kommer vara där flera dagar när det inte är tävling, då är det bra att komma bort från allvaret lite, säger Anna Haag.

En kvinna greps för brand

För ett par månader stod lågorna mot himlen.

En kvinna greps och erkände att hon hade tänt på. I dag är inte allt restaurerat, men de nedbrända delarna tillhörde de administrativa delarna av huset, så åkarna påverkas inte.

Rummen på Olympiatoppen är enkla. Två smala sängar, ett smalare skrivbord och en liten lampa.

Så hur kommer det sig att Norges Therese Johaug är lite avundsjuk på svenskarna?

– Det är jättefint att bo på Olympiatoppen. Där brukar vi vara när vi är på samlingar i Oslo. Man ställer skidorna utanför dörren. Det är en väldigt härlig plats de har fått, de har väldigt god mat där, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM