Mejla

Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Robert Laul: Finland, ni är jätteduktiga på boboll – men mot oss har ni inget att hämta

Publicerad:
Uppdaterad:

Så här på nationaldagen passar det bra att ställa en fråga om patriotism:

Finns det någon svensk som tycker det känns extra hett att möta Finland

i fotboll?

Nä, tänkte väl det.

Inte för att vara ohövlig mot vår östra granne – ni är jätteduktiga på boboll, ishockey och kärringkånk – men i världens största sport är ni helt enkelt för dåliga.

Fotbollsmatcher mellan grannländer är ofta laddade möten. Brasilien–Argentina anses till exempel vara världens värsta hatmatch alla kategorier, Barcelona–Real Madrid inräknad. Rivaliteten mellan Sverige och Danmark är förstås inte i närheten av ”Slaget om Sydamerika” men åtminstone det närmaste vi kommer i Norden. Minns bara hur det fick en ”rooligan” att vingla ut på plan för att ge domaren Herbert Fandel en sladdrig höger mitt under EM-kvalet 2007.

Samma med Norge även om det är länge sedan Sverige-Norge möttes i en tävlingslandskamp. Vi får gå ändå tillbaka till VM-kvalet 1977 och 1–2 i Oslo men Sverige kvalificerade sig för mästerskapen i Argentina -78 ändå.

Ett möjligt scenario i det pågående EM-kvalet är att både Sverige och Norge slutar tvåa i sina respektive kvalgrupper och lottas mot varandra i play off-spel. Det innebär i så fall matcher som riskerar att konventionen i Moss från 1814 rivs upp. Som politikern och friherren Johan August Gripenstedt bekymrat ska ha uttryckt sig när den Svensk-norska unionen gick mot sin upplösning i början av 1900-talet: ”Norskarna få ej krusas utan böra styras med starka tyglar och piska”.

Finland?

Tja, ungefär som att möta Island eller Färöarna.

För överlägsna

Sverige är för överlägsna, genom åren har länderna möts 83 gånger, Finland har lyckats vinna nio. Det är 45 år sedan Finland senast besegrade Sverige i en riktig fotbollsmatch (inomhusfajter räknas inte). De har aldrig kvalificerat sig till ett mästerskap, deras enda stora fotbollsprestation (vid sidan av Liisa Litmanens insats på ett förlossningsbord för 40 år sedan) är att U21-laget kvalificerade sig till EM i Sverige 2009.

Frågar du de svenska spelarna rycker de mest på axlarna.

– Det är inte som i hockeyn. För oss är det mer Danmark det är rivalitet mot, säger Ola Toivonen, den ende i landslaget med finskt påbrå. Hans pappa Yrjö Toivonen kommer från Riihimäki sju mil utanför Helsingfors. Har ni hört talas om staden tidigare kan det bero på att där ligger fängelset som Åmselemördaren Juha Valjakkala först placerades i, sedan rymde ifrån.

Petade Jari

– Pappa flyttade till Degerfors som liten bebis. Men han är svensk så han vill att vi ska vinna, säger Ola och flinar.

De finska spelarna ser matchen ur ett annat perspektiv. Där handlar det om att möta storebror Sverige som i dagens utgåva av svenskspråkiga morgontidningen Hufvudstadsbladet beskrivs som ”ett omöjligt berg att bestiga”.

– Folk ska komma ihåg hur bra Finland är. Vi är ingen stornation inom fotboll och saknar kultur, säger mittfältaren Alexej Eremenko jr.

Finland har lyckats skrapa ihop sex poäng i kvalspelet mot Sveriges tolv. Det första den nye förbundskaptenen Mixu Paateleinen gjorde när han nyligen tillträdde var att peta Jari. I fredags hade laget våldsamma problem mot de glada amatörerna från San Marino men lyckades vinna med 1-0.

Revansch? Struntprat

Det pratas om matchen på tisdag som en möjlighet till revansch för 1–6-förlusten i hockey-VM.

Det är struntprat.

En svensk fotbollsseger mot ”berguvarna” (de kallar sitt landslag så) är för självklar för att väga upp en bitter finalförlust. Sverige ska gå ut och göra tre-fyra mål och rycka på axlarna åt det också.

Fotnot: Boboll är en variant av baseboll och Finlands nationalsport. Kärringkånk är precis vad det låter som, VM hålls varje år i Sonkajärvi och priset är kvinnans vikt i öl.

Av: Robert Laul

Publicerad:
Publicerad: