De nämns oftast i svensk media

SPORTBLADET

De 20 mest omskrivna svenska idrottsprofilerna

Avstängd mot Nederländerna och hemkallad av Milan. Räkna ändå med att Zlatan Ibrahimovic kommer att nämnas i svenska medier.

Det gör han nämligen 90 gånger per dygn – dubbelt så många gånger som någon annan idrottsprofil.

Det råder ingen som helst tvekan om vilken svensk idrottspersonlighet som är störst i svenska medier. Enligt den undersökning som analysföretaget Retriever gjort i samarbete med TT-sporten har Zlatan Ibrahimovic nämnts 32 845 gånger från den 1 oktober förra året till den 30 september i år. Jämfört med den undersökning som gjordes i fjol blir Ibrahimovic bara större och större på svenska nyhetssajter och i tryckt press. Användandet av 30-åringens namn har ökat från ökat 74 gånger till 90 gånger per dygn.

Hamrén trea

Milans svenske superstjärna är helt i en egen division. Robin Söderling är tvåa på listan, men tennisstjärnan är inte ens hälften så omskriven som Zlatan Ibrahimovic.

Trea på listan är herrfotbollens förbundskapten Erik Hamrén, som omnämnts vid 14 712 tillfällen. Han försöker hålla koll på allt.

– Ibland läser man, ibland läser man inte. Jag gillar att bli informerad, och gillar att läsa det som skrivs. Jag har aldrig haft problem med att bli ifrågasatt och mediernas roll är ju att tycka något, säger Erik Hamrén till TT.

Kalla bästa kvinna

Fotbollens män dominerar listan stort, av de 20 främsta sysslar åtta med fotboll.

Charlotta Kalla är den fjärde mest omskrivna (11 942) och en av tre kvinnor bland 20-i-topp tillsammans med Anja Pärson och Anna Haag. Ingen kvinnlig fotbollsspelare får plats på listan trots VM-framgången i somras, däremot återfinns förbundskaptenen Thomas Dennerby på plats 17.

Samma mönster finns inom ishockeyn, där förbundskaptenen Pär Mårts (tia) är mest omnämnd – knappt före AIK-målvakten Viktor Fasth (elva).

Både Patrik Sjöberg (nia) och Peter Forsberg (18:e) finns med i toppen trots att de har slutat sina aktiva karriärer.

Lars Markusson och Niclas Green/TT