”Hon kan bli hur bra som helst”

SPORTBLADET

Här är Sveriges nya medaljhopp

Foto: Sara Hectors åkstil liknar Anja Pärsons. Och nu ska hon, efter att ha tagit JVM-guld, försöka åka i storstjärnans spår.

Sverige har fått ett nytt alpint hopp.

Sara Hector, 18, tog i går JVM-guld i storslalom.

Nu blir det VM för supertalangen.

– Får hon till det i två åk kan hon vara en joker, säger landslagstränaren Jonas Hyllenmark.

En riktigt tufft första åk i backen i Crans Montana knäckte mer än hälften av konkurrenterna men alpina landslagets nya stjärna Sara Hector stod pall och kunde ta hem Sveriges första JVM-guld på damsidan sedan Maria Pietilä-Holmners slalomseger 2006.

– Jag det var jätteroligt, det var många som tabbade sig men det var en kul tävling, säger hon från segerfirandet i Schweiz.

Vem är Sara Hector?

– En aggressiv, ganska tuff åkare som aldrig ger sig.

En beskrivning som känns lik en viss Anja Pärson.

Firade med tomtebloss

Också tränaren i Europacuplaget, Jonas Hyllenmark, ser stor potential.

– Hon är proffsig på alla sätt och har en instinkt att åka fort. Ingen kan likställas med Anja, men Sara har alla möjligheter att bli hur bra som helst, säger han.

Direkt efter firandet med tårta och tomtebloss gäller det att ladda om. Redan i dag står JVM-slalomen på programmet där Sara har ett brons att försvara. Men därefter väntar ännu större uppgifter – VM i Garmisch Partenkirchen.

– Det ska bli jättekul, säger hon.

Är i världstoppen

Hector vill inte sätta upp några resultatmål men med en 19:e plats i världscupen som bäst tror Jonas Hyllenmark att hon kan skrälla.

– Hon har visat på mellantider i världscupen att hon kan hänga med topp tio i världen. Med rätt dag och stolpe in kan hon bli topp 10 topp 15, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint