I dag är det dags – F1-säsongen börjar

SPORTBLADET

Red Bull visar nya bilen

1 av 42 | Foto: Fernando Alonso, Ferrari.

I dag startar F1-säsongen.

Med det första testet i Valencia.

- Men vi drar inte ner byxorna förrän till premiären, säger mästaren Sebastian Vettel.

I dagarna har Ferrari, Lotus-Renault, Sauber och Team Lotus presenterat sina bilar, men i dag går startskottet. Då startar de årets första tester.

Under dagarna i Valencia ska samtliga team utom McLaren, Force India, Virgin och HRT köra med årets bil.

- Men de som tittar på vår bil kommer inte att se någon större skillnad jämfört med i fjol, det är ingen stor revolution som det var 2008 eller 2009, säger Red Bulls världsmästare Sebastian Vettel.

- Självklart är det ett par förändringar. Jag vet vilka de är och jag hoppas att vår nya bil är tillräckligt bra. Vi kommer att få se bilarna nu under de första testerna, men vi drar inte ner byxorna förrän till testerna och det första loppet i Bahrain. Då kan vi alla se vad våra konkurrenter har sysslat med.

”Väldigt bra hjälpmedel”

Jämfört med förra året har den dubbla diffusorn försvunnit, KERS (systemet där man med en knapptryckning kunde få extra hästrafter) är tillbaka och numera är det bakvingen och inte framvingen som föraren kan ställa om under racet.

Sedan har Pirelli som tagit över leveransen av däcken. Fjolårets däcktester visade att de nya däcken fick bilarna att överstyra i stället för understyra och att det var något slitage på framdäcken jämfört med tidigare.

- Kanske gör de nya däcken skillnaden i år. Det är svårt att säga vad man kan förvänta sig, men efter ett par tester så vet vi det är något team som fått till en fullträff och om däcken passar till bilen. I fjol kunde vi ändra balansen i bilen med den justerbara framvingen och det var ett väldigt bra hjälpmedel, säger Sebastian Vettel.

- I år är det bakvingen som är justerbar, men den kommer inte att vara till någon hjälp när det gäller just den biten.

Testerna i Spanien pågår till den 3 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1