Lögnen avslöjas av läckta dokumenten

Fritt fram för Johaug – men Northug stoppas

Foto: BILDBYRÅN

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Norges skidförbund har hävdat att de inte tänker särbehandla Therese Johaug.

En lögn, enligt VG.

”Dokument som vi har kommit över visar på raka motsatsen”, skriver tidningen.

Det såg länge ut som att det norska skidförbundet hade kommit överens med Coop som ny huvudsponsor. Men i helgen kom beskedet att man ändrat sig och i stället behåller NorgesGruppen.

Det är dåliga nyheter för Petter Northug.

Om stjärnan återvänder till landslaget kommer han tvingas ge upp sitt samarbete med Coop, eftersom han i så fall ingår i avtal med ett konkurrerande bolag.

– Ingen utövare kan ha egna avtal som konkurrerar med våra sponsorer. Detta gäller oavsett hur stor profil du är, sa det norska förbundets administrations- och marknadsansvarige, Espen Bjervid, till VG i fredags.

Men det är en sanning med modifikation, enligt VG.

Fick dispens

Tidningen har tagit del av dokument som visar att tre åkare fått dispens för att marknadsföra Asko, som är ett annat konkurrerande företag.

De tre åkarna? Paralympiern Birgit Skarstein, Marit Björgen (som nu valt att avsluta karriären) och Therese Johaug.

Enligt VG har det norska skidförbundet i ett dokument skrivit att förbudet från att ingå avtal med konkurrerande bolag ”inte ska gälla utövare som före den 1 maj 2018 ingått i avtal med varumärket Asko”.

De enda tre åkarna som hittills omfattas av detta undantag är Skarstein, Björgen och Johaug.

Northug stoppas

Enligt VG kan Petter Northug inte räkna med någon dispens för sitt Coop-samarbete om han tas ut i – och väljer att representera – det norska landslaget.

Northugs manager Are Sörum Langås säger att han inte vill kommentera VG:s nya uppgifter. Däremot tycker han alltjämt det är märkligt att det norska förbundet valde att nobba Coop i sista stund.

– Det senaste jag hörde var att det skulle vara okej för oss att omförhandla Petters Coop-avtal. Men vi får ta dialogen vidare med förbundet, säger Sörum Langås.

Norge tar ut sin landslagstrupp den 23 april.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM