Svenskt fiasko sista majordagen

Carin Koch hade ingen lycka med sig sista två rundorna på söndagen.
Carin Koch hade ingen lycka med sig sista två rundorna på söndagen.

"Allt kan hända", sade Carin Koch inför sista dagen i British Open.

Mycket hände – men inte alls som hon hade tänkt sig. Årets sista majortävling slutade med ett blågult bottennapp, där Koch var bästa svenska på 43:e plats.

– Urkasst, säger hon.

När Carin Koch slog ut tidigt på söndagsmorgonen levde fortfarande hoppet om en svensk topplacering i British Open. Men i stället för en klättring från sjätteplatsen blev det fritt fall i resultatlistan för 41-åringen.

Koch tappade fem slag på de fem första hålen, och var redan då bortkopplad från den absoluta toppstriden.

Göteborgskan lyckades hålla i spelet hyfsat och sluta rundan på 78 slag (sex över par), men på eftermiddagens avslutningsvarv fortsatte raset.

"Det var som förgjort"

Koch var alltför sällan på Royal Liverpools smala fairways, i stället hade hon en förmåga att hitta tuffa lägen i den tjocka ruffen.

– Missade jag fairway låg jag en decimeter in i ruffen, ospelbar, hela dagen. Jag fick inte ett enda läge där jag kunde slå bollen i dag. Det var som förgjort, och då blir det tufft, säger Koch.

Vinden blåste hårt, regnet tilltog – och Koch tappade slag efter slag i de svåra förhållandena. Hon var inte nöjd med upplägget att spela 36 hål under samma dag, med bara tio minuters paus mellan rundorna.

– Jag tycker att det är löjligt. Det är lite förnedring för spelarna.

Efter en nästan elva timmar lång prövning stod det klart att Koch, på 15 över par med scorerna 72–71–78–82, hade dalat till 43:e plats. Sett med svenska ögon blev årets British Open – där Koch var ensam av nio spelare att ens klara kvalgränsen – därmed det sämsta sedan tävlingen fick majorstatus 2001.

– Rätt dåligt tycker jag. Urkasst. Så många bra spelare som vi har, säger Koch.

Asien sopade rent

Vid sidan av det svenska bottennappet skrevs samtidigt ännu ett kapitel i den asiatiska framgångssagan inom damgolfen.

2008 års mästare Jiyai Shin, som inledde dagen med fem slags ledning, spelade suveränt och kunde defilera mot segern under de sista nio hålen. Efter 71–64–71–73 var den 24-åriga sydkoreanskan nio under par – hela nio slag före landsmaninnan Inbee Park på andraplatsen.

Sydkorea har vunnit tre majortitlar i år, Kina vann den fjärde. Det betyder att Asien har sopat rent i stortävlingarna – något som aldrig har hänt tidigare.

Senast en och samma världsdel vann alla majors under en säsong var 1992, då USA tog de fyra titlarna.

Carl Göransson/TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN