Olssons jakt räckte till andraplats

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

SPORTBLADET

”Träffa Molly var bättre än silvret”

1 av 4 | Foto: SCANPIX
Olsson med dottern Molly.

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Silverfesten fortsätter för Sverige.

Johan Olsson tog fjärde VM-medaljen – men kunde inte rå på Petter Northug.

– Det är inte så mycket som skiljer till guld och det är ju det man är ute efter. Men medalj är ju alltid härligt, säger Olsson.

Johan Olsson vilade sig i form inför sin stora medaljchans, 15 kilometer fri stil. 32-åringen vann det senaste världscuploppet på samma distans i Davos för två veckor sedan och var en av de stora favoriterna.

Olsson öppnade starkt och tog ledningen med 10,5 sekunder i mål.

Men det fanns ett stort hot bakom.

Hellner sämste svensk

Petter Northug gick ut stenhårt, tog ledningen direkt och behöll den. Vid 9,4 km var norrmannen 23 sekunder före Olsson. Drygt två kilometer senare hade norrmannen tappat åtta sekunder. Northug tappade ytterligare några sekunder men knep ändå guldet tolv sekunder före Olsson.

– Jag är nog mer trött än glad, det kommer nog dröja ett tag innan glädjen kommer. Det är inte så mycket som skiljer till guld och det är ju det man är ute efter. Men medalj är ju alltid härligt, säger Olsson till SVT.

”Extremt tungt”

Svensken trodde dock tidigt att guldstriden med Northug var körd efter norrmannens jättesatsning från start.

– Jag tänkte att han är oslagbar i dag om han öppnar så, så jag försökte fokusera på mitt och fajtas mot mina egna demoner. Jag hade två stycken ben som jag försökte fajtas mot och brottas med hela vägen, det var otroligt tungt. Extremt tufft före, det är inte bara att gnugga runt. Det är kämpa, kämpa varje meter och det passar ju mig bra, säger svensken som ändå gav allt.

– Jag brukar inte ligga och göra snöänglar i målfållan men det fanns absolut inte mer att ge.

Efter målgången väntade en efterlängtad syn: Dottern Molly.

– Träffa henne var bättre än loppet.

– Det är väldigt viktigt att ha dem här. Fast du bara försöker fokusera på loppet på förhand, när jag är ute och testar skidor tittar jag efter min fru och mitt lilla barn. Jag har inte sett dem på två veckor.

Mitt i all fokusering kan familjen hjälpa honom att slappna av.

– Både hon och Anna betyder otroligt mycket. De avdramatiserar det här.

Hellner sämst

Tord Asle Gjerdalen knep bronset efter Olsson. Marcus Hellner, som hade hoppats på medalj, hängde inte med och blev sämste svensk på en 17:e plats drygt två minuter efter Northug. Calle Halfvarsson gjorde ett bra lopp och slutade sexa.

– Det gick bättre och bättre. Men sen tyvärr gick jag nästan in i väggen på sista varvet och tappar brutalt mycket. 1,10 är för mycket. Det bara svartnade i huvudet och man vet knappt var man är någonstans.

Daniel Richardsson blev tia. 

Fler bilder från SVT:s TV-sändning.

ARTIKELN HANDLAR OM