Han tog 60:e segern

avAnna Andersson

Publicerad:

Stephane Peterhansel körde perfekt när konkurrenterna irrade runt i sanddynerna

Foto: AP
Stephane Peterhansel.

När mästare kör vilse är det ökenräven som tar över.

Stephane Peterhansel har nu 60 etappsegrar i Dakarrallyt.

Han har tio segrar i rallyt, han har vunnit i Afrika och i Sydamerika. Han har varit snabbast med mc och med bil.

Förra året tog Stephane Peterhansel sin tionde seger i rallyt och under tävlingens andra etapp i Peru tog han över ledningen av årets rally. Han behövde två timmar och 35 minuter för att ta sin MINI de 242 kilometerna och därmed var han två minuter och 47 sekunder snabbare än sydafrikanen Giniel de Villiers, och hans Toyota.

– Det var en riktigt bra etapp för oss, mycket tack vare att vi lyckades navigera rätt. Vi var snabba och vi kan köra ännu snabbare, men faktum är att de var Jean-Pauls navigering som räddade oss i dag, ingenting annat, sa Stephane Peterhansel efter målgång.

Körde vilse

Flera av Dakars tidigare mästare hade stora problem med just navigeringen, Carlos Sainz hade stora problem och körde vilse i öknen, det gjorde även hans teamkompis Nasser Al Attiyah och den före detta mc-mästaren Nani Roma som numera kör bil.

När det gäller motorcyklarna var spanjoren Joan Barreda Bort snabbast vid samtliga tidskontroller och han tog också över leningen totalt.

– Jag körde faktiskt fel i inledningen av etappen, men jag var inte den enda som behövde lite tid för att hitta rätt. Jag kom ganska snabbt in i det igen och sedan gick allt perfekt, det var en riktigt bra dag på jobbet, sa han efter målgång.

Problem för Berglund

Den flerfaldige segraren Cyril Despres, Frankrike, var bara 12:a på etappen och är femma totalt.Thomas Berglund inledde dagen riktigt bra och han var uppe bland de 20 bästa, men sedan fick han problem med bränsleförbrukningen och rasade i resultatlistan. Han var 103:a i mål, nästan en timme efter segraren.

– Som om inte det var nog fick jag en fortkörning också, det var igen höjdarstart direkt, men vi jobbar på att lösa problemen och i morgon är det lika långt igen, 24 mil, säger han till sin hemsida.

– Det positiva är att det gick bra körmässig och nu tar vi nya tag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally